Banca Centrala Europeana (BCE) va administra Fondul de slavare din zona euro (FESF) si Mecanismul european de Stabilitate (MES) care va intra in vigoare in 2012, a anuntat vineri presedintele francez Nicolas Sarkozy la Bruxelles.

"Am ajuns la un alt acord. Banca Centrala va gestiona FESF si MES", a declarat Sarkozy la o conferinta de presa dupa prima zi a summit-ului UE, adaugand ca decizia a fost luata la propunerea presedintelui BCE, Mario Draghi.

"A existat o propunere din partea domnului Draghi, care recomanda ca Banca Centrala sa fie pusa in serviciul Fondului european; am considerat ca a fost o idee foarte buna, operatorul Fondului va fi deci Banca Centrala Europeana", a adaugat presedintele francez.

"Este o mare satisfactie pentru noi. Este un element in plus care va consolida increderea in acest fond", a subliniat Sarkozy.

Decizia vine in timp ce fondul actual, temporar, EFSF trece printr-o perioada dificila. Acesta urma sa fie consolidat de la 250 miliarde de euro la 1.000 de miliarde de euro, insa obiectivul a fost revizuit in scadere, in mod semnificativ, ca urmare a apetitului redus al investitorilor pentru zona euro. Drept urmare, tarile din Europa cauta alte modalitati.

Toata atentia este indreptata catre succesorul sau, MES, care are o capacitate de creditare de 500 miliarde de euro. Liderii UE au decis intrarea sa in activitate in iulie 2012. Insa nici un acord nu a fost gasit pentru cresterea resurselor sale.