Presedintele francez apare drept unul dintre marii castigatori ai summit-ului UE de vineri, in urma caruia 26 de state membre au decis sa inainteze in directia integrarii economice a Zonei Euro in timp ce Marea Britanie a ramas, singura, pe dinafara, scrie agentia de stiri Reuters intr-o analiza intitulata "Sarkozy si Draghi, castigatori ai divizarii UE; Cameron pierde". Potrivit sursei citate, Napoleon a visat la ea, De Gaulle a luptat pentru ea, dar e posibil ca Sarkozy sa o fi realizat - o Europa a natiunilor, cu Franta in scaunul soferului si Marea Britanie pe margine.

Summitul de la Bruxelles, moment decisiv pentru UEFoto: Reuters

"Desigur, aceasta nu este doar o dorinta veche, ci un obiectiv de lunga durata al politicii franceze... pentru ca, in traditia franceza, Marea Britanie nu a apartinut niciodata, cu adevarat, Uniunii Europene, idee care dateaza inca de la De Gaulle", a declarat un demnitar UE care a participat la summit, referindu-se la votul presedintelui francez De Gaulle impotriva intrarii Marii Britanii in Uniune in 1963 si din nou in 1967.

Opunandu-se dorintei celorlalti membrii UE de a modifica tratatul de la Lisabona pentru a permite o uniune mai stransa a celor 17 natiuni care au adoptat moneda unica, premierul britanic David Cameron a reusit sa uneasca Europa impotriva lui. Poate ca a fost aplaudat de euroscepticii de acasa, insa a aparut drept cel mai mare perdant diplomatic al summitului, conducandu-si tara in izolarea pe care predecesorii lui au incercat sa o evite.

Unul dintre principiile de baza ale politicii britanice a fost, timp de secole, mentinerea echilibrului de putere pe continent, prin schimbarea aliantelor cu principalele puteri continentale. Cameron nu a reusit insa sa mentina conducerea grupului de 10 state non-euro, precum Suedia si Polonia, care s-au opus unor "masuri intruzive". Presupusii aliati au decis sa isi incerce norocul cu Zona Euro.

Pentru cancelarul Angela Merkel, summitul a reprezentat un succes ambiguu. Liderul cel mai puternic al Europei si-a atins obiectivul principal de a impune o disciplina bugetara stricta, in stilul german, insotita de sanctiuni. Noile reglementari vor fi introduse printr-un nou acord negociat intre cele 26 de tari care si-au exprimat sustinerea. Promisiunea acordului ar trebui sa ii linisteasca pe rebelii din coalitia de centru-dreapta a cancelarului, iritati de bailout-urile succesive acordate "verigilor slabe" ale Uniunii.

Insa, ca urmare a opozitiei britanice, Merkel nu a reusit sa mentina noua "uniune stabila" in interiorul tratatului UE. In urma evenimentelor, va fi mai dificil pentru institutiile cheie ale UE sa impuna corectitudinea fiscala.

In plus, este posibil ca Merkel sa fi pierdut un aliat util in echilibrarea tendintelor franceze catre protectionism comercial si dominatia industriei de catre stat, doua directii ce contravin intereselor administratiei de la Berlin.

Sarkozy a fost nevoit, in ultimele luni, sa cedeze in fata Germaniei in mai multe puncte importante, precum puterea de a respinge bugetele nationale, insa presedintele francez nu si-a abandonat niciodata viziunea unei Europe de mai mici dimensiuni, ce are in centru Zona Euro si care este condusa de "un directorat franco-german". Scaunul diplomatic gol al lui Cameron i-a oferit lui Sarkozy sansa de a transforma aceasta viziune in realitate, sustine Reuters.

Un alt castigator al summitului de la Bruxelles este, in viziunea agentiei de presa, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. Draghi, care a asumat functia de presedinte BCE in urma cu circa o luna, a reusit sa exercite o influenta decisiva, modeland, din culise, forma fiscala a Zonei Euro fara a incuraja tarile sa vada in BCE un salvator.

Diplomatii europeni au afirmat ca BCE a fost implicata indeaproape in discutiile pe tema modificarilor necesare, spunandu-le liderilor UE ce reforme economice ar trebui sa adopte si ce disciplina bugetara ar trebui sa urmeze. Totodata, seful BCE a reusit sa evite presiunea din partea liderilor UE de a sari in ajutorul statelor cu probleme, prin cumpararea obligatiunilor, miscare ce i-ar putea face pe politicieni sa isi diminueze determinarea de a impune reformele economice dure de care tarile lor au nevoie.

In acest context, chiar daca Sarkozy a facut un pas in fata in directia realizarii visului lui Napoleon, Draghi este cel care, pentru moment, "se aseamana cu un nou imparat al Europei", isi incheie Reuters analiza.

Citeste si: