Agentia de evaluare financiara Moody`s a anuntat luni ca va revizui ratingul suveran al tarilor din zona euro si din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2012 din cauza lipsei de "masuri decisive", luate la summit-ul european de saptamana trecuta.

"Absenta unor masuri pentru stabilizarea pietelor pe termen scurt, inseamna ca zona euro si Uniunea Europeana, in general, sunt supuse in continuare la socuri si coeziunea zonei euro ramane sub o amenintare continua", a spus agentia intr-un comunicat citat de presa internationala.

Moody's afirmase la sfarsitul lunii noiembrie ca agravarea rapida a crizei datoriilor din Zona Euro ameninta notele de solvabilitate a tuturor tarilor europene, intr-un "comentariu special" privind situatia tarilor europene.

Potrivit agentiei, nicio tara din Zona Euro, nici Franta, nici cele considerate mai stabile precum Olanda, Austria, Finlanda si Germania, nu sunt ferite de o scadere a ratingului.

Moody`s considera ca masurile anuntate in urma summitului european de la sfarsitul saptamanii trecute nu prea aduc nimic nou si sunt similare celor anuntate deja la reuniunile anterioare.

Liderii Uniunii Europene reuniti la Bruxelles intr-un summit crucial de doua zile au ajuns, in 9 decembrie, la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale. Noul acordde intarire a disciplineifiscale din zonaeuro vafisemnat de catrecele 17 state membre Eurozone,alaturi dealte sase tarinon Euro.

Marea Britanie a refuzat sa participe la acest acord pentru ca nu a putut da o serie de privilegii pentru sectorul financiar britanic, temandu-se ca noul acord va inaspri regulile comunitare.