Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa "paseze" clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Incarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori iintr-o adevarata incostienta costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, in ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (...) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci", a spus Isarescu in cadrul "Forumului Bancar Roman" organizat de BNR in colaborare cu Finmedia si Asociatia Romana a Bancilor.

El a mai aratat ca un sistem bancar concurential nu inseamna neaparat multi actori, ci mai curand concurenti puternici, sanatosi, care au capacitatea sa lupte cu costurile, sa stie cum s-o faca si sa duca in jos costurile transferate catre clienti.

Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt in primul rand rezultatul unei analize de risc precare.

"In continuare, in ciuda progreselor, este clar ca in sistemul financiar-bancar trebuie sa se intareasca concurenta", a mai spus guvernatorul BNR.