"Sfarsitul complexitatii, perspectiva unui matematician asupra crizei" va fi subiectul unei conferinte pe care o va sustine dr. Dan Selaru miercuri 14 decembrie ora 18 in Sala Senatului a Universitatii Romano-Americane. Selaru este doctor in matematica, lucreaza la Institutul de Stiinte Spatiale si a scris peste 20 de lucrari stiintifice in reviste de specialitate cu referenti in domeniul mecanicii ceresti, ecuatiilor diferentiale, haosului determinist. "Complexitatea este o fenomenala consumatoare de resurse, mai ales financiare si energetice. Cand acestea lipsesc sau problemele incep sa se acumuleze, complexitatea creste pentru ca, asa cum spune Tainter, institutiile care definesc o societate isi pierd legitimitatea. Si atunci institutiile cresc complexitatea pentru a rezolva problemele, unele dintre ele generate chiar de complexitate. Si se intra intr-un cerc vicios", explica Dan Selaru.

conferintaFoto: Hotnews

Teoria lui Tainter spune asa: ca si in cazul complexitatii unei societati functioneaza legea randamentelor descrescande (law of diminishing returns), care arata ca pana la un punct cresterea unui factor de productie, in cazul de fata complexitatea, conduce la cresterea productiei, dupa trecerea acelui punct cresterea conduce la reducerea productiei. Mai pe scurt, ce e prea mult strica. In cazul societatilor, complexitatea, crede Selaru.

"Multi cred ca ideea e o chestiune teoretica, e foarte practica si tin sa le reamintesc faptul ca aproape tot ce am scris in articolul anterior s-a intamplat deja in timpul vietii lor cu sistemul socialist (cei mai tineri sa ma ierte). Si mai trebuie amintit ca "peak oil" pentru regimul socialist, de fapt pentru URSS, a fost la jumatatea anilor '80", mai arata Selaru.