Liderii europeni, care se reunesc din summit in summit pentru a rezolva criza datoriilor suverane, trebuie sa realizeze ca este necesar sa adopte si masuri de favorizare a cresterii economice, a declarat economistul sef al Standard & Poor's, citat de AFP.

"Este nevoie de o mai buna constientizare" a necesitatii de a se ocupa de crestere, a spus samabata Jean-Michel Six, la postul de radio BFM Business, adaugand ca ultimul summit din 8 - 9 decembrie a ocolit cu totul aceasta problematica.

"O strategie de revenire la crestere, care trebuie sa contrabalanseze neaparat consolidarea finantelor publice, sunt cele doua picioare pe care Europa trebuie sa ajunga sa mearga", a adaugat Six.

O buna parte a tarilor din Zona Euro se afla sub presiunea pietelor financiare pentru reducerea datoriilor publice, dar, in acelasi timp, activitatea economica incetineste puternic, amenintand sa arunce continentul in recesiune, situatie care risca sa fie agravata de politicile de austeritate.

Organizatia de Cooperare si de Dezvoltare Economica (OCDE) a fost prima care a avertizat, la finele lui noiembrie, ca "Zona Euro pare sa traverseze o usoara recesiune".

In Franta, institutul de statistica a afirmat joi ca tara se va confrunta cu o recesiune, dupa contractarea produsului intern brut in ultimul trimestru din 2011 si in primul din 2012.

Biroul central de statistica (CSO) irlandez a spus vineri ca economia din insula s-a contractat cu 1,9% in trimestrul trei, in raport cu precedentul.

"Exista o sansa foarte mare ca Zona Euro sa se confrunte cu o recesiune mult mai grava decat cea pe care o avem noi in scenariul de baza. Apreciem la 40% sansele unei recesiuni cu adevarat severe, care se traduce printr-un an de reducere a activitatii, in loc de un semestru", a comentat economistul S&P's.