Economia mondiala se afla "intr-o faza foarte periculoasa", a avertizat marti directorul general al FMI, Christine Lagarde, citat de AFP.

"In prezent, economia mondiala se afla intr-o faza foarte periculoasa", a declarat Lagarde, in cadrul unei mese rotunde dedicata viitorului economic al Africii.

Christine Lagarde a atras un semnal de alarma asupra posibilelor repercusiuni nefaste ale crizei asupra tarilor cele mai sarace.

Oficialii europeni au adoptat decizii "puternice" in cursul ultimelor summituri, insa "totul depinde de aplicarea lor", a avertizat directorul FMI.

"Aceste probleme pot sa para la mii de kilometri distanta", a afirmat ea, in Africa. "Dar exista in mod evident retele de contagiune intre economiile avansate si restul lumii".

Ea a reamintit ca FMI va revizui previziunile de crestere mondiala in ianuarie, iar acestea ar trebui sa fie sub ultima previziune din septembrie (+4%), deja in recul in raport cu previziunile din iunie.

"Intre altele, exista riscuri bancare care se profileaza la orizont, amenintand cu adevarat restabilirea economica ce incepuse" dupa criza financiara din 2008-2009, a adaugat aceasta.

FMI anuntase la 1 decembrie ca "probabil" va reduce in ianuarie previziunile de crestere mondiala pentru 2012, avand in vedere "incetinirea activitatii economice" din Europa si din alte regiuni.

Sosita duminica in Nigeria, cea mai mare tara din Africa din punct de vedere al populatiei si primul producator de petrol de pe continent, Christine Lagarde s-a intalnit luni cu ministrul de Finante Ngozi Okonjo-Iweala, un fost director al Bancii Mondiale, si alti oficiali economici.

Potrivit unei declaratii facute luni de Christine Lagarde, criza europeana a datoriilor reprezinta un risc pentru "toate economiile lumii".

Dupa vizita in Nigeria, Christine Lagarde se va deplasa miercuri in Niger, tara vecina. Niger este una dintre cele mai sarace tari din lume si este puternic dependenta de comertul cu Europa, in special cu Franta.