Traian Basescu a declarat miercuri la Radio Romania ca acordul interguvernamental convenit la Bruxelles nu va avea ca scop aducerea la un nivel comun a taxelor si impozitelor nationale. "UE nu este pregatita pentru armonizarea taxelor si impozitelor. Acest proces va fi angajat mult mai tirziu", a spus Basescu, adaugind ca Romania isi mentine tinta de a adera la Zona Euro in 2015.

Presedintele Basescu a mai spus ca Romania va avea o echipa de trei persoane care va participa la negocierile privind forma finala a Acordului Interguvernamental privind o Uniune Economica Consolidata. "Optiunea mea e ca seful echipei sa fie ori Leonard Orban (ministrul Afacerilor Europene - n.red.), ori Bogdan Aurescu (secretar de stat in MAE - n.red.). Echipa o va decide guvernul".

In ceea ce priveste modificarile pe care Romania va trebui sa le introduca in Constitutie, Traian Basescu a spus ca e vorba de trei prevederi:

- deficit structural de maximum 0,5% din PIB

- deficit bugetar de maximum 3% din PIB

- grad de indatorare de maximum 60% din PIB

Alte declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Parametrii bugetari vor fi alcatuiti de fiecare guvern, dar verificarea se va face de Comisia Europeana
  • Nu cred ca zona euro se va putea prabusi. Romania mentine 2015 ca tinta pentru aderarea la Euro
  • Acest acord nu este un miracol. El nu rezolva fundamental toate chestiunile. Obiectivul sau e sa mentina disciplina bugetara a Statelor Membre, sa creeze orizontul de incredere in viitorul UE cu privire la gradul de indatorare