Nu cred ca exagerez foarte tare daca spun ca actualul ministru de Finante nu face parte din categoria celor mai vocali finantisti romani. Rar vezi iesind in public si la fel de rar ti-e dat sa il intalnesti cu ocazia reunilor informale pe care conducerea MFP le organizeaza. Cea mai recenta iesire a fost acum circa doua saptamani, la restaurantul RATB. Cine il cunoaste pe Ialomitianu, admite ca e un om de buna calitate. Branean molcom, cu bunul simt bine dozat, nu ii place sa iasa in evidenta. Cu toate acestea, ditamai revista The Banker l-a scos in banca intai a ministrilor de Finante din Europa. Care sa fi fost criteriile dupa care Ialomitianu a surclasat ministri de finante ca cel al Germaniei, Finlandei sau chiar al Frantei? Chiar atat de bun ministru sa avem si sa nu ne dam seama?

Cel mai corect era sa se spuna: Ministrul Ialomitianu a ridicat premiul pentru cel mai bun ministru de Finante. Pentru ca in Romania, politica fiscala se traseaza la FMI, BM si CE, nu la sediul Finantelor. Titularul de drept al premiului sunt cei de dinainte, nu persoana fizica Ialomitianu Gheorghe.

Aici aveti initiativele legislative ale Premiantului

Premiul, odata ridicat de FMI, va putea fi cedat adevaratilor titulari- cateva persoane din BNR. Ialomitianu este doar portavocea sau difuzorul care re-transmite cu discretie ceea ce avem de facut. Un om de nota 10, dar un slab ministru al Finantelor. Comparabil cu Pogea si incomparabil cu Vladescu. Drept este ca un aparat cum e cel al MFP e dificil de condus. Greoi, birocratic, plin de orgolii mocnite, personalul din Finante nu include cei mai supli in gandire economisti. Nu au anvergura vremurilor, ca sa rezum.

De la MFP m-as fi asteptat la studii mii care sa imi arate cu cat scade sau creste venitul la buget la o scadere cu 1 pp a contributiilor la CAS. Sau, care sunt politicile fiscale care ar incuraja turismul, dat fiind potentialul Romaniei? Merita reduse taxele aeroportuare? dar o amnistie fiscala operatorilor locali din turism? Cum ar fi sa incurajam consumul privat si sa imbunatatim colectarea la ANAF? Dar sa atragem rezidente fiscale? Poate chiar sa aplicam ceeea ce promiteam acum un an….?

Cand aceste lucruri fi-vor vazute in Romania fiscala a lui Ialomitianu, cand dimensiunea politica nu va fi decisiva in numirea ministrului, voi da cu palaria de pamant de bucurie. Pana atunci, rog FMI sa isi ridice premiul binemeritat.

A-l premia pe Ialomitianu ca pe cel mai bun ministru de Finante din Europa este ca si cum ai premia o pisica drept cel mai bun caine care canta. Matzele nu canta, chiar daca adora sa fie mangaiate ca si cum ar fi cantat cel mai frumos.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.