Analiza HotNews

Scenarii pentru cursul leului in 2012 - apreciere sau depreciere fata de 2011? Ce spun economistii

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 26 decembrie 2011, 7:17 Economie | Finanţe & Bănci


Leul romanesc
Foto: Agerpres
Nimeni nu poate anticipa cu precizie care va fi cursul leului in 2012. Se pot face in cel mai bun caz estimari pornind de la diferite scenarii pentru Europa si Romania. In primele 11 luni, cursul mediu al leului a fost 4,22 in fata euro si 3,02 in fata dolarului SUA. HotNews a solicitat economistilor sefi ai catorva banci comerciale si analistilor sa faca estimari pentru anul care vine. Iata prognozele acestora:
Melania Hancila, ec.sef Volksbank
Foto: Hotnews
Melania Hancila, economist sef Volksbank: Ma astept ca leul sa atinga maximul in raport cu euro in primul trimestru din 2012, pe fondul vanzarilor de valuta rezultate din schimbarea sistemului de provizionare al bancilor.

Astfel, moneda locala s-ar putea intari pana la nivelul de 4.1 daca BNR-ul lasa cursul liber in primele luni ale anului, insa dupa ce se vor finaliza vanzarile de euro de catre banci, cursul va urca din nou spre zona 4,3-4,4 pe fondul iesirilor treptate de capitaluri straine ca urmare a dificultatilor de finantare din Zona Euro.

Cursul mediu va fi apropiat de valoarea din 2011, poate usor apreciat, deoarece iesirile de capitaluri Vest Europene ar putea fi contrabalansate de absortia de fonduri europene si de finantarea straina a unor proiecte majore de infrastructura ca urmare a demararii parteneriatelor public-private.

Florian Libocor, BRD-GSG
Foto: Agerpres
Florian Libocor, economist sef BRD-GSG: Cred ca se va situa undeva intre 4.1si 4.3, intervalul clasic de stabilitate, chiar daca vor exista si tensiuni.

Valoarea medie va fi intre 4.15 si 4.2, fata de circa 4.22 in 2011.
Fundamentele economice nu argumenteaza o depreciere a leului ci dimpotriva.
Prin urmare se poate concluziona ca riscurile majore sunt de natura exogena.

Economistii ING Bank, traditional mai pesimisti decat restul, estimeaza un curs foarte usor mai depreciat pe2012.

Vlad Muscalu, ING
Foto: Amos News
Vlad Muscalu, economist, Financial Markets, ING Bank: prognoza noastra medie pentru 2012 este pentru un curs usor mai depreciat de 4.30/EUR.

In general ne asteptam la o evolutie relativ statica pe parcursul anului urmator – probabil leul va oscila in intervalul 4.30-4.40/EUR in primul semestru si in intervantul 4.20-4.30/EUR in a doua parte.

Credem ca aceasta dinamica pare probabila avand in vedere ca ne asteptam ca economia romanesca sa inregistreze crestere in 2012 (chiar daca de numai 0.8%) in timp ce zona euro probabil va inregistra o contractie (prognoza actuala ING e -0.4%).

Potentialul de depreciere e limitat de preferinta relativ clara a BNR pentru o volatilitate redusa insa in cazul unor tensiuni exceptionale in zona euro nu excludem depreciere in vecinatatea valorii de 4.50/EUR.

De asemenea, o apreciere mai accentuata decat cea din scenariu nostru de baza nu pare deosebit de probabila avand in vedere ca intrarile de capital vor fi probabil limitate – desi pe termen lung aceastea vor continua, perioada electorala cat si cursa pentru imbunatatirea solvabilitatii institutiilor bancare europene ar putea tempera aceasta dinamica – totusi aceastea ar putea fi partial compensate de intrari mai accentuate de fonduri europene.

florin citu
Foto: Agerpres
Florin Citu, economist,:
 "Media anuala a cursului eur/leu va fi in jurul a 4,3 lei pentru un euro.

Asta ca medie, pentru ca variatiile pot duce leul pana la 4.4 in fata euro, valoarea minima a intervalului fiind probabil in jurul a 4.2 lei/euro.

Fata de media anului 2011, vad leul usor mai depreciat in 2012",  mai explica economistul roman.Alti economisti vad leul mai depreciat din alte motive cum ar fi cele politice sau  de a da o gura de aer exportatorilor.

Un grafic care arata cum a evoluat in acest an moneda nationala fata de principalele trei valute in care sunt indatorati romanii arata ca cel de mai jos.

Din el se vede ca cea mai mare fluctuatie a avut-o leul in fata francului elvetian:De remarcat volatilitatea scazuta a leului (miscarile de apreciere sau depreciere brusca au fost cu intensitate foarte redusa) ceea ce arata interesul manifestat si public al BNR de a limita socurile pe curs.

Bogdan Glavan, prof de economie: E foarte greu
Bogdan Glavan
Foto: Hotnews
de prevazut ce se va intampla cu leul, banuiesc ca va continua sa se deprecieze usor, cu vreo 5-10%. Deprecierea e inevitabila atat economic cat si politic (pt. ca exporturile sa ramana o supapa pt. o economie care va continua sa gafaie), insa banca centrala nu va ingadui o depreciere excesiva, avand si suportul FMI in acest sens.
Daca ne uitam si la evolutia leului comparat cu monedele tarilor din jur, datele BCE ne indica urmatorul grafic:

Ce ar putea aprecia leul in 2012:
 • Atragerea de foinduri europene (pana acum, performantele anterioare nu indica o mare contributie la curs, dar nu se stie ce va adduce anul care vine)
 • Intrari de capitaluri din UE (destul de dificil de confirmat date fiind problemele din Euroland, dar poate  cu initiative fiscale de atragere a rezidentelor fiscal…)
 • Exporturi puternice care sa atraga valuta (sanse bune, in lipsa unor derapaje)
 • Finantarea unor proiecte mari (infrastructura in principal)
Factori care ar deprecia leul:
 • Iesiri de capitaluri straine (destul de probabile, dar  acestea depend si de masurile luate de BNR)
 • O deteriorare a situatiei economice a Romaniei (putin probabila, acum)
Din punct de vedere politic, evenimentele interne-gen remanieri guvernamentale, declaratii  samd- au un impact foarte redus pe curs. O analiza facuta pe Hymerion.ro demonstreaza  ca leul nu este vulnerabil la ceea ce declara sau face Guvernul, spre deosebire de alte State.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15036 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  olandezii de la ING (Luni, 26 decembrie 2011, 9:19)

  Mircea [anonim]

  constanta previziunea celor de la ING. Ca e iarna, ca e vara, ca ninge ,ca ploua - ei vad constant o depreciere constanta si consistenta a leului !!
  Nu trebuie luati in seama.
  • +5 (9 voturi)    
   de acord cu tine (Luni, 26 decembrie 2011, 9:47)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   ING a facut intotdeauna previziuni strict in scopul interesului personal si nu bazate pe elemente concrete, reale, de piata. Si eu le-as exclude parerea deloc obiectiva.
  • +4 (8 voturi)    
   Stabilitate si sustinere export (Luni, 26 decembrie 2011, 10:44)

   Romania e pe drumul cel bun [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Romania suferea in anii '90 de impredictibilitate politica si financiara.
   Unii ar vrea sa vada in continuare haos politic (Opozitia pare complet iresponsabila tot cerand stupid alegeri in functie de sondaje) si chiar financiar-bugetar (banci in dificultate care vor sa speculeze pe leu sau afaceristi la ananghie).

   Din fericire, Romania s-a disciplinat, sub actiunea conjugata a aderarii la UE, acordurilor cu FMI si fermitatii politicii guvernamentale.

   Daca n-are nimic de zis regional sau international o moneda ar trebui sa fie doar stabila, cu intervale de fluctuatie usor previzibile, astfel incat comerciantii si investitorii sa-si poata face planurile de afaceri in liniste, fara emotii si ezitari care ne costa.

   Leul nu e (inca?) o moneda-refugiu in regiune si faptul ca BNR e independenta de mofturile si populismul imbecil al politicienilor e foarte bine (atentie la ce se va intampla in Ungaria dupa ce banca centrala va fi preluata de controlul politic al actualului guvern nationalist!).

   Stabilitatea ne ajuta sa fim atractivi pentru investitorii interesati de proiectele in parteneriat public-privat si BNR va lasa leul mai jos doar pt a da o mana de ajutor exportatorilor, insa vor fi fluctuatii de cateva procente (suficiente insa pt industrii exportatoare cu marje de rentabilitate tot de cateva procente).

   Faptul ca leul e stabil protejeaza si puterea de cumparare a romanilor, la fel ca scaderea vizibila a inflatiei. Vom trage linie pe 31 decembrie, sa vedem. In Ungaria vecina, de exemplu, exista un nivel al inflatiei usor superior fata de Romania (la 3,8% fata de 3,4%) insa forintul s-a devalorizat grav, cu 12-13%, ceea ce inseamna ca fara cresteri de salarii, ungurii au pierdut deja 16-17% din puterea de cumparare avuta in 2010 !

   E an electoral si nimeni n-are interes politic intr-un leu prea slab, iar BNR vegheaza.
 • 0 (6 voturi)    
  Halal previziuni! (Luni, 26 decembrie 2011, 9:36)

  Florin Popa [anonim]

  Normal leul se va intari in prima parte a anului:consumul este in scadere si deci nu mai e atata nevoie de euro.Euro se clatina in Europa,cum oare sa se intareasca in RO cand multa lume se pregateste,cel putin teoretic,sa-l abandoneze?Majoritatea oamenilor destepti au schimbat euro pe lei sau dolari,Astia de la ING fac previziuni de cacao:viseaza cai verzi pe pereti.Plecati ma in Olanda!
 • +7 (9 voturi)    
  prostii (Luni, 26 decembrie 2011, 11:08)

  mihai [anonim]

  de ce ne-am uita ce spun specialistii bancilor. pe de o parte habar nu au, ca doar de bine ce prevad ei viitorul sntem in criza asta iar ei au garantii imobiliare carora le-a scazut pretul la jumatate.
  Doi la mana, chiar daca ar stii, ei ar spune tot ce le dicteaza interesul. In afara de asta, principala caracteristica a politicii monetare a unei banci centrale este impredictibilittea, iar BNR a aratat mereu o fireasca secretomanie in aceasta privinta fiindca daca esti predictibil te costa, sunt mult mai facile atacurile asupra monedei. Sa nu uitam de cel lansat in urma cu 2/3 ani de cateva minti luminate ale unor banci de la noi care si-au luat o teapa uriasa si au crescut profitul BNR mai mult decat in ultimii x ani incercand sa speculeze aiurea. Decideja am pierdut prea mult timp cu specialistii acestia ai bancilor
 • +2 (2 voturi)    
  Prognoza de nespecialist (Luni, 26 decembrie 2011, 13:18)

  sase sase [anonim]

  Cred ca daca nu se intampla vreo catastrofa economica sau politica in Romania cursul nu va depasi 4,36 lei pentru un euro iar cursul mediu va fi intre 4,3-4,4 lei pentru un euro.Mai greu ar fi de prognozat cursul euro-dolar,care depinde in primul rand de luarea unor decizii politice curajoase pentru salvarea zonei euro.Dar din pacate atat in Romania cat si in Europa nu prea am vazut politicieni curajosi,ci mai mult politicieni curve care mereu incearca sa joace la doua capete riscand nu propria lor piele ci adancimea buzunarelor si marimea conturilor populatiei!
 • 0 (4 voturi)    
  previziune (Luni, 26 decembrie 2011, 16:58)

  yckx [anonim]

  cursul ron/dm undeva la 4,5/1.
  leu/franc francez, 4,2/1.
  leu/ peseta 1/1
  leu drahma 1/100
  ron/liretta 1/500
  ........................
  • -1 (1 vot)    
   In parte ai dreptate (Marţi, 27 decembrie 2011, 4:16)

   traian [anonim] i-a raspuns lui yckx

   Destul de obiectiva prognoza ta!Cred totusi ca exagerezi la drahme!Nu suntem chiar asa de buni!
   Totusi,euro nu va disparea de pe o zi pe alta!Sau va disparea? Oricum,pentru cei care au agonisit mai mult decat pot duce va fi un an interesant!Pentru ceilalti va fi totul normal!
  • 0 (2 voturi)    
   Ar mai fi o varianta... (Marţi, 27 decembrie 2011, 8:35)

   Laur006 [anonim] i-a raspuns lui yckx

   ... respectiv "disparitia" leului. Tot ce inseamna EU, sa treaca naibii la o moneda unica. Ca toti vrem globalizare, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   cand (Marţi, 27 decembrie 2011, 8:46)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui yckx

   a fost cursul RON/DM 4,5? DM nu mai este in circulatie de8-9 ani !
   • 0 (2 voturi)    
    a fost o gluma (Marţi, 27 decembrie 2011, 10:45)

    yckx [anonim] i-a raspuns lui banateanul.

    cei ce fac prognoza de renuntare la euro, dau ca dm si ff ar putea fi la paritate cu euro. continuatori directi.
    in niciun caz fostele valute, reactualizaten, nu vor fi in vechile cotatii.

    piata va hoatari.
    piata si viata.

    cert este, ca in atare caz, raportarile se vor face la greenbacks...
 • +1 (1 vot)    
  cand benerelu va intra el insusi... (Marţi, 27 decembrie 2011, 10:02)

  stan si bran [anonim]

  ... in degringolada. se va alege prafu si pulberea de aceasta paritate a leului


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by