Zona euro a primit cele mai pesimiste vesti, de la Institutul International de Finante (IIF). Sub egida lui se afla cele mai importante baanci din lume. Raportul celor de la IIF arata ca economia zonei euro se va contracta cu 1%, dupa ce, in 2011, a cunoscut o crestere de 1,5%.

La nivel global, IIF se asteapta la o crestere de 3,2% pentru anul acesta si la o crestere de 2,8% pentru anul viitor.

Daca pentru trimestrul al patrulea, IIF se asteapta la o crestere cu 3,5% a economiei SUA, in ceea ce priveste zona euro, IIF prevede o contractie cu 2%.

Previziunile IIF sunt cele mai pesimiste. OCDE se asteapta pentru zona euro, in 2012, la o contractie de 0,2%, Banca Centrala Europeana la o crestere de 0,3%, Comisia Europeana la 0,5% iar Fondul Monetar International la 1,1%, potrivit Expat Times.

Zona euro este in criza datorita faptului ca masurile pentru a relansa moneda euro s-au lasat asteptate. Summit-ul de la Brussel nu a adus decat si mai multa incertitudine iar la nivelul Uniunii Europene, majoritatea guvernelor au anuntat pentru anul viitor masuri dure de austeritate, ce includ si concedieri in sectorul public.

Bancile din zona euro vor avea probleme mari in a gasi surse de finantare pentru a-si plati datoriile exigibile anul viitor iar Grecia, Spania, Italia, Portugalia si Irlanda vor crea din nou frisoane in zona euro.

Citeste si: