Presedintele Bundesbank, banca centrala din Germania, indeamna Guvernul de la Berlin sa nu "slabeasca eforturile" de consolidare bugetara, pentru a continua sa dea un "exemplu bun" partenerilor sai europeni, potrivit AFP. "Germania are o responsabilitate speciala, fiind un pilon de stabilitate al uniunii monetare", afirma Jens Weidmann, subliniind si ca "2012 va fi, probabil, un an mai dificil decat 2011".

Presedintele Bundesbank, Jens WeidmannFoto: Reuters

Germania a avut, in 2011, un deficit bugetar de 20 de miliarde de euro, cu mult insa sub estimarile initiale, gratie cresterii economice sustinute din ultimii doi ani. In 2012 insa, estimarile prevad o crestere a deficitului la 26 de miliarde de euro, motiv pentru care presedintele Bundesbank cere ca eforturile de consolidare bugetara sa nu fie relaxate.

"Una dintre lectiile crizei este aceea ca eforturile de consolidare nu trebuie sa fie amanate", a adaugat Jens Weidmann.

Oficialul german estimeaza ca deciziile luate in luna decembrie de sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana pentru stabilitatea bugetara a tarilor membre vor fi utile pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro, dar atrage atentia ca acestea trebuie sa "se concretizeze" in fiecare tara pentru a readuce "pas cu pas" increderea investitorilor.

Presedintele Bundesbank recunoaste ca "anul 2012 va fi probabil mai dificil decat 2011", insa a adaugat ca "economia Germaniei este bine pozitionata".