Negociatorul maghiar Tamas Fellegi se va intalni cu directorul general al FMI Christine Lagarde in 11 ianuarie la Washington pentru discutii informale privind o cerere de credit a Budapestei, au spus surse oficiale maghiare citate de presa internationala.

"Ministrul fara portofoliu, Tamas Fellegi se va deplasa la Washington, miercurea viitoare pentru o intalnire informala cu directorul FMI si alti sefi ai institutiei internationale", a anuntat luni biroul de presa al ministrului.

Anuntul vine dupa ce Parlamentul ungar a votat in 30 decembrie doua legi constitutionale, intrate in vigoare la 1 ianuarie, una care creste influenta guvenului asupra bancii centrale (MNB) si alta privind impozitul pe venituri, cota unica fiind de (16%) in noua constitutie.

Discutiile preliminare intre Budapesta pe de o parte, FMI si Uniunea Europeana (UE), pe de alta parte, au fost intrerupte mai devreme decat se astepta la mijlocul lunii decembrie, la initiativa FMI si UE, dupa ce o scrisoare din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care cerea retragerea acestor doua legi a ramas fara raspuns.

Dupa adoptarea acestor legi, UE si FMI nu au precizat nicio data pentru reluarea negocierilor oficiale, care ar putea include o linie de credit intre 15 si 20 de miliarde de euro, scrie AFP.

Ungaria a cerut ajutor de la FMI si UE dupa ce ratingul sau pentru datoria pe termen lung a fost retrogradat la "speculativ" de catre doua agentii americane de rating, Moody`s si Standard & Poors.

Intre timp, zeci de mii de oameni au manifestat luni la Budapesta fata de noua Constitutie ungara, afirmand ca submineaza democratia.