HotNews.ro a contactat cei mai influenti economisti rugandu-i sa raspunda unui set de intrebari despre vulnerabilitatile economice ale acestui an si despre atuurile Romaniei in fata crizei. Profesorul Daniel Daianu ne-a remis luni opinia sa, astazi urmand sa publicam raspunsurile date de Laurian Lungu, managing partener al Macroanalitica. Urmeaza apoi pozitiile profesorului Moisa Altar, sefului ING Misu Negritoiu, Melaniei Hancila- economist sef al Volksbank, Florin Citu, Emil Stoica, Ionut Dumitru- seful Consiliului Fiscal, precum si ai altor economisti sefi din bancile comerciale sau ai oficialilor BNR.

Laurian LunguFoto: Hotnews

Rep: Credeti ca 2011 va fi un an mai degraba mai dificil sau mai degraba mai "digest" decat 2011 din punct de vedere economic?

Laurian Lungu: Anul 2012 va fi un an dificil pe plan global. Modul in care se va adresa criza datoriilor suverane a statelor din zona euro va influenta viitorul acestei zone. Alegerile din Franta din 2012 si cele din Italia si Germania din 2013 pot schimba balanta puterii in aceste state generand schimbari in modul de abordare a problemelor existente la nivelul zonei euro. O eventuala continuare a scaderii cresterii economice cu precadere in China, India si Brazilia, va amplifica in mod negativ, la nivel global, efectele crizei din zona euro. Nu in ultimul rand, intensificarea tensiunilor din zona Golfului Persic poate avea repercursiuni nedorite asupra cresterii economice globale.

Rep: Care sunt principalele riscuri pentru economia Romaniei in acest an?

L.L.: Scaderea cererii pe pietele externe, mai puternic decat s-a anticipat, si reducerea accesului la finantare pe pietele externe. Alegerile electorale din acest an ar putea reprezenta un factor de risc asupra stabilitatii macroeconomice, prin prisma efectelor masurilor care s-ar putea lua pentru a castiga voturi, mai cu seama in ipoteza in care cresterea economica in prima jumatate a anului va fi sub asteptari.

Rep: Care sunt atuurile pe care putem miza in 2012 pentru a atenua efectele crizei?

L.L.: Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor UE, promovarea unei transparente crescute atat la nivelul cheltuielilor bugetare cat si la nivel legislativ, accelerarea investitiilor in infrastructura cu implicarea sectorului privat, elaborarea unui plan coerent pe termen mediu pentru reducerea fiscalitatii fara depasirea limitei de deficit bugetar.

Rep:Cat de plauzibil este un scenariu in care se va destrama Eurozona?

L.L.:Destramarea zonei euro in 2012 este un scenariu putin probabil. Insa deciziile care se vor lua in acest an vor influenta decisiv viitorul zonei euro. O eventuala fragmentare a zonei euro va fi conditionata de costul politic al somajului, mai cu seama in tari ca Italia, Spania sau Grecia. Riscul amplificarii tensiunilor sociale in aceste tari va creste mai cu seama daca avansul economic al zonei euro ramane anemic.