Banca Centrala Europeana l-a numit pe belgianul Peter Praet in functia de economist sef al institutiei, aceasta reprezentand o solutie de compromis in conditiile in care postul era ravnit de catre Germania si Franta, potrivit AFP. Peter Praet va prelua responsabilitatile lui Jurgen Stark, care a demisionat in luna septembrie.

Peter PraetFoto: BCE

El este membru al consiliului executiv al BCE din luna iunie. Peter Praet, in varsta de 62 de ani, s-a nascut in Germania si a absolvit Universitatea libera din Bruxelles. Cea mai mare parte a carierei sale si-a desfasurat-o in Belgia. Timp de zece ani, pana la numirea sa in board-ul BCE, Praet a fost director in cadrul Bancii Nationale a Belgiei.

In ultima perioada s-a speculat ca sefia departamentului economic al BCE, functie asimilata celei de economist sef, va reveni lui Joerg Asmussen sau Coeure Benoit, numiti in conducerea bancii la 1 ianuarie.

Juergen Stark si-a dat demisia din functia de membru in bordul Bancii Centrale Europene in luna septembrie. Reprezentantii BCE au anuntat la acea data ca Juergen Stark a invocat motive personale in demisia sa, insa doua surse au declarat pentru Reuters ca motivul este legat de cumpararea de obligatiuni, care a avut ca scop salvarea Italiei si a Spaniei.

De la infiintarea BCE, postul de economist sef al institutiei a fost ocupat doar de germani: primul a fost Otmar Issing, urmat de Juergen Stark.