Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume, considera ca actualele conditii de pe piata financiara mondiala sunt "paranormale", iar acest an va fi caracterizat de evitarea riscurilor legate de creditare si mai putine stimulente pentru creditori pentru a-si extinde creditele, scrie Reuters.

Gross, care administreaza fondul de obligatiuni Total Return, cu active de 244 miliarde de dolari, al grupului PIMCO, spune ca pietele financiare vor continua sa-si reduca expunerea la risc in acest an, iar viitorul este sumbru.

"Este ca si cum Pamantul are acum doua luni in loc de una si ambele sunt in crestere ca o tumoare canceroasa care ar ameninta mareele financiare, oceanele si viata economica, asa cum am vazut in ultima jumatate de secol", a scris Gross miercuri intr-o scrisoare adresata investitorilor. "Bine ati venit in 2012", adauga Gross.

In scrisoarea adresata investitorilor, Gross afirma ca "paranormal" este o descriere mai potrivita pentru mediul economic actual decat expresia "noul normal", inventata cu multi ani in urma de catre seful sau Mohamed El-Erian, coordonatorul de investitii al fondului pentru a descrie o lume cu crestere economica redusa si somaj ridicat.

Gross spune ca in 2012 "ramanem cu randamente zero si creditori care nu mai au incredere in nimeni. Pietele financiare fac lent implozie pentru ca exista prea multa hartie si incredere prea putina", a spus el.

Anul 2011 a fost unul umilitor pentru seful PIMCO, el fiind nevoit sa-si faca "mea culpa" intr-o scrisoare adresata investitorilor dupa ce a gresit cand a mizat impotriva obligatiunilor statului american. Titlurile emise de Trezoreria SUA au fost cele mai performante din randul obligatiunilor guvernamentale anul trecut, comenteaza Reuters.

In 2011, din fondul administrat de Gross au fost retrageri de 5 miliarde dolari in 2011, fiind una dintre primele dati cand investitorii au scos bani din acest portofoliu.