Prima perioada pentru care a fost estimabil un PIB anual per capita este perioada cand omenirea era constituita din vanatori culegatori, acum 15000 de ani, iar acest PIB per capita era de 90 de dolari, la valoarea dolarului din 1990.

Ca sa ajungem la aceasta cifra ne-a luat cam 2 milioane si jumatate de ani de cand un stramos de-al nostru a faurit primul topor de piatra, asta fiind inceputul economiei.

PIB-ul per capita s-a dublat la 180 de dolari pana in 1750. Iar in ultimii 250 de ani l-am adus la peste 6500 de dolari.

Cetateanul de acum 15000 de ani avea la dispozitie sute de produse si servicii, cetateanul actual are la dispozitie zeci de miliarde de produse si servicii, complexitatea economiei a sarit cam 8 ordine de marime.

Toate datele sunt din "The Origin of Wealth EVOLUTION, COMPLEXITY, AND THE RADICAL REMAKING OF ECONOMICS" de Eric D. Beinhocker.

Ce trebuie inteles din cifrele astea? Ca majoritatea istoriei omenirii este dominata de o saracie extrema vis a vis de standardele actuale, ca traim o epoca speciala fata de aproape toti oamenii care au trait pe acest pamant. Iar copiii nostri, daca o sa aiba energie, o sa traiasca in cu totul alta lume decat traim noi.

Si ca sa intelegem ce inseamna asta. Energia consumata de un american este echivalentul muncii a 100 de sclavi, un european din EU are, in medie, la dispozitie munca a 50 de sclavi si asa mai departe.

Ce nu prea inteleg economistii este ideea de scala, o problema foarte cunoscuta inginerilor, a face un pod de 10 metri e una, un pod de 100 ridica alte probleme iar unul de 1000 cu totul altele, nu e liniara afacerea si nu inseamna acelasi lucru, nu e de 10 ori mai greu sa faci un pod de 10 ori mai mare, e altceva.

In decursul ultimilor 250 de ani PIB-ul per capita a crescut cam de 35 de ori, complexitatea economica a crescut cu cateva ordine de marime. Suntem in alta lume, cu alte probleme decat cea pe care o descriu cartile de economie. Am citit undeva ca "in cartile de economie se vorbeste despre oameni foarte inteligenti pusi in situatii foarte simple, economia reala este despre oameni obisnuiti in situatii foarte complicate", de asta nimeni nu intelege nimic din ce se petrece.

Si e natural sa fie asa. Asa cum evolutia biologica e un algoritm, un algoritm genetic, asa functioneaza si economia. Ceea ce s-a schimbat in economie este faptul ca un tip de economie nu a mai fost adaptat si trebuie sa se schimbe sau sa moara.

Reasezarea lucrurilor o sa dureze, nu stim daca suntem pe drumul cel bun, adaptarea se face prin incercari repetate. Ceea ce nu stiu, si e de inteles ca nu stiu, decidentii, este ca miscarile prea bruste sunt intr-o proportie covarsitoare gresite, extremismul in algoritmi genetici conduce la dezastru. Iar cand schimbi prea multe simultan de obicei masurile rele le anuleaza pe cele bune si nu se intampla nimic. Decidentii sunt politicieni si economisti.

Societatea romaneasca nu este mai buna sau mai rea decat altele, este rezultatul adaptarii la mediul in care a fost nevoita sa traiasca. Romania nu trebuie judecata prin comparatie, e ca si cum ai compara o balena cu o girafa si ai spune ca balena e mai frumoasa, nu e, e altceva pentru ca a trait in alt mediu.

Ca sa rezumam si sa incepem anul optimist. Traim niste vremuri minunate, habar nu avem incotro mergem, nu asteptati nimic de la politicieni, nici bun, nici rau, societatea romaneasca, ca oricare alta, se adapteaza la conditiile externe. Noi sa fim sanatosi.

Nu sperati ca se vor intoarce vremurile "bune" de altadata, nu exista asa ceva, e doar un truc al creierului nostru.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.