Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Curtea de Conturi: Posta Romana a platit degeaba catre Blue Air cursele a doua avioane pe doua rute intre septembrie 2008-februarie 2011, prejudiciu de aproape 41 de milioane de lei

Posta Romana a platit degeaba catre Blue Air cursele a doua avioane pe doua rute intre septembrie 2008 si februarie 2011. Prejudiciul creat de acest contract este de aproape 41 de milioane de lei. Informatiile au fost publicate in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010, care arata ca valoarea estimativa a erorilor constatate la nivelul Postei Romane insumeaza aproape 90 de milioane lei. Alte nereguli depistate sunt pierderea unei linii de credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, contractata inca din 2007, sau incheierea de contracte paguboase pentru servicii de reparatii si pentru servicii medicale. Probleme au fost descoperite si la Caile Ferate Romane. Potrivit raportului Curtii de Conturi pe 2010, la CFR S.A. au fost constatate abateri de peste 200 de milioane de lei. Este vorba despre plati ilegale, achizitionarea de materiale inutile, gestionarea defectuoasa a bunului public, erori contabile si active care nu au fost inventariate. Valoarea estimativă a erorilor contabile este de 152 de milioane de lei. In concluzii, raportul Curtii de Conturi sustine ca CFR S.A. nu gestionează bunurile din domeniul public şi privat al statului pe baza principiilor eficienţei şi eficacităţii.

Ce avantaje, dar si ce probleme are in fata Dacia la uzina din Maroc unde in cateva zile demareaza productia de serie a Lodgy

Saptamana aceasta grupul Renault da oficial drumul noii uzine din Maroc unde investitiile trec de un miliard de euro. Primul model de serie produs va fi monovolumul Lodgy. Uzina marocana are multe avantaje pentru Renault: salariile muncitorilor sunt cam la jumatate fata de cele din Romania, iar porturile din Franta si Spania sunt foarte aproape. Insa deschiderea uzinei aduce controverse in Europa si probleme pe plan local, scriu jurnalistii de la Le Figaro. De mai bine de un an se poarta discutii legate de implicatiile pe care uzina din Tanger le va avea asupra altor sit-uri de productie si asupra vanzarilor de masini sub brand-ul Renault. Sindicalistii francezi au spus ca masini precum Lodgy, care va costa pana la 11.000 euro, vor afecta vanzarile monovolumului Scenic care, desi e mult mai bine dotat si superior tehnic, costa cu multe mii de euro peste noul model Dacia. Pe de alta parte, seful Renault Maroc spune ca Dacia Lodgy nu intra in competitie cu niciun model Renault, pentru ca masinile se adreseaza unui public diferit.

David Cameron ameninta ca Marea Britanie va bloca taxa pe tranzactii financiare, ceruta de Sarkozy si Merkel

Premierul britanic David Cameron ameninta ca Marea Britanie va bloca taxa pe tranzactii financiare, ceruta de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel. Seful executivului britanic a declarat, duminica, pentru prima data, ca se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare pe teritoriul Uniunii Europene. David Cameron a precizat ca va vota in favoarea taxei doar daca aceasta va fi aplicata global. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a jurat, vineri, ca va sustine taxa chiar si fara sprijinul partenerilor europeni ai Frantei. Amenintarile lui Cameron maresc insa riscul ca Marea Britanie sa fie izolata de cele 26 de tari ale Uniunii, mai ales in contextul in care Regatul a fost si singura tara membra care s-a opus acordului de guvernanta fiscala, votat la summitul de la Bruxelles din 9 decembrie 2011. Taxa Tobin a fost conceputa in 1972 de un economist american pentru a reduce speculatiile de pe piata valutara. Pentru a putea fi aplicata pe teritoriul Uniunii, taxa trebuie votata de toate cele 27 de state membre. Presedintele francez si cancelarul german Angela Merkel se intalnesc astazi, la Berlin, ocazie cu care vor discuta despre acest subiect.

FMI se indoieste de capacitatea Greciei de a-si reduce gradul de indatorare

Fondul Monetar International are din ce in ce mai multe indoieli legate de capacitatea Greciei de a-si reduce gradul de indatorare. Potrivit unei note a FMI obtinuta de saptamanalul german Der Spiegel, fie Grecia va accelera consolidarea finantelor publice, fie creditorii privati vor fi nevoiti sa renunte sa fie platiti la o amploare si mai mare decat cea evocata pana in prezent. Fondul ridica si problema unei participari mai mari a statelor din Zona Euro la planul de salvare a Greciei. Expertii FMI intentioneaza, intre altele, sa revizuiasca cifrele cheie ale planului de salvare, la jumatatea lunii ianuarie.