Preturile asigurarilor si-au continuat trendul ascendant in zonele si pe liniile afectate de daunalitate in ultimul trimestru al anului 2011, dar reduceri pot fi inca obtinute, potrivit unui raport al companiei Marsh privind evolutiile din ultimele 3 luni ale anului 2011 pe piata asigurarilor. "In ciuda faptului ca s-au inregistrat daune de peste 100 miliarde USD in 2011, piata de asigurari a facut fata cu brio si nu s-au inregistrat cresteri semnificative de preturi", se arata in document.

Totusi, asiguratorii, raspund daunelor record din 2011 cautand cresterea primelor de asigurare pentru clientii cu daunalitate mare si expunere la riscuri catastrofale. Spre exemplu, aproape jumatate din clientii Marsh din Statele Unite cu asigurari de tip property si-au reinnoit politele la costuri mai mari, comparative cu doar 31% dintre acestia in prima jumatate a anului 2011.

In timp ce cresterile de prime au fost legate, in general, de clienti cu expunere la riscuri catastrofale, clientii fara astfel de expunere au putut sa obtina reduceri.

“Piata globala de asigurari este foarte bine capitalizata si inca foarte competitiva”, a adaugat Dean Klisura, Marsh Statele Unite. “Anul acesta daunele catastrofale record au rezultat in cresteri de preturi pentru riscurile aferente, dar nu putem spune ca piata per total si-a schimbat cursul”.

Principalele 3 constatari ale raportului Marsh:

  • Tarile afectate de catastrofe majore anul trecut au simtit cresteri ale preturilor cu asigurarile. In Japonia, asigurarile ce acopera riscul de cutremur s-au scumpit cu 50%. In Tailanda, unde daunele asigurate suferite in urma inundatiilor din zona Bagkok s-au ridicat la 10 miliarde USD, cresterile au fost de 30%.
  • La nivel mondial, costurile cu beneficiile pentru angajati au crescut datorita costurilor crescande cu serviciile medicale. Spre exemplu, in India, angajatorii au platit cu 20% mai mult pentru aceleasi programe de beneficii.
  • In timp ce costurile aferente asigurarii Directors’ & Officers’ (raspundere manageriala) au ramas constante in majoritatea pietelor, in economiile emergente precum China, Brazilia sau India, costurile au crescut.