Philipp Hildebrand, seful Bancii centrale elvetiene, a demisionat din functie, anunta presa elvetiana. Demisia vine in urma scandalului tranzactiilor valutare in care este implicata sotia sa, care a determinat aparitia speculatiilor ca ea ar fi beneficiat de informatii privilegiate.

Philipp HildebrandFoto: Agerpres/AP

UPDATE Philipp Hildebrand a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca a decis sa demisioneze deoarece nu poate furniza dovada care sa demonstreze ca sotia sa a facut tranzactiile valutare de la care a pornit acest scandal fara stirea lui. El a adaugat ca ultimele trei saptamani au fost foarte dificile pentru el si familia lui si ca demisia il "intristeaza".

SNB a anuntat ca Thomas Jordan va prelua functia de presedinte.

Guvernatorul a vandut la inceputul anului 2010 casa de vacanta a familiei din Gstaad. Banii obtinuti din vanzare au fost o parte investiti in dolari, iar alta parte a ramas denominata in franci. In 15 august, sotia lui Philipp Hildebrand, Kashya ar fi cumparat 500.000 de dolari in luna august, pe care i-ar fi vandut doua luni mai tarziu, castigul ei fiind de 61.000 de franci elvetieni (65.000 dolari).

In perioada dintre cele doua tranzactii, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a stabilit un curs minim de 1,20 franci pentru un euro, dupa ce cele doua monede au ajuns pentru scurt timp la paritate.

Cazul a iesit la iveala luna trecuta, cand SNB a emis o declaratie in care nega "zvonurile" care aratau ca Philipp Hildebrand ar fi incalcat normele interne. Institutia a refuzat insa sa publice normele cu privire la transferul de informatii privilegiate (insider trading).

Politicienii elvetieni au solicitat clarificari suplimentare de la Philipp Hildebrand si de la banca centrala.

Saptamana trecuta, Philipp Hildebrand spunea ca nu are motive sa demisioneze din functia de sef al SNB, in urma acuzatiilor potrivit carora sotia sa ar fi profitat de decizia bancii centrale de a deprecia francul elvetian. "Atata timp cat beneficiez de increderea Guvernului si a Consiliului bancii, retragerea mea nu constituie un subiect", a declarat Hildebrand.

El a mai spus ca aceasta controversata tranzactie a fost comandata de sotia sa si exista un email pentru a demonstra acest lucru.