“Co-mi-si-a…”?, intreaba Grefiera. “Nu Comisia. Comitetul. Co-mi-te-tul. Comitetul de Active si Pasive. ALCO”, zice taios Martorul. Grefiera mai scrie un cuvant. “Co-mi-te-tul de…” si se uita catre Judecator. “Unde ati ramas?”, intreaba indulgent Judecatorul. La “Comitet”, zice Grefiera. “Domnule Martor, repetati de la Comitet incolo”, i se adreseaza Judecatorul, Martorului. Martorul reia calm. “Comitetul pentru Active si Pasive. Unde Head of Financial Market e membru, iar Liquidity Managerul este invitat permanent”, zice Martorul. Grefiera inlemneste. “Cum se scrie “hed?”", intreaba ea. Perplexitatea i se citeste pe fata, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

“H, E, A, D”, silabisteste Martorul. “Dar pe romaneste nu aveti?”, intreaba Judecatorul. “Ba, da, zice Martorul, potrivit codului CAEN, similarul romanesc este “Director Trezorerie”. “Trezorerie e pe romaneste?”, intreaba Grefiera. I se confirma ca da. Partea proasta e ca Grefiera nu apucase sa noteze nimic. “Unde ati ramas?”, intreaba Judecatorul, calm. “La HED”, zice Grefiera, tot mai nervoasa. Trecuse de 7 seara si i se acrise si ei de la atata scris cu pixul cuvinte din care nu pricepea nimic si care nici nu o interesau, la urma urmei. “S-o luam de la inceput”, ii sugereaza Judecatorul, Martorului.

Cand a venit vorba despre cum se calculeaza dobanzile intr-o banca si cum se transfera asupra clientilor, blocajul a fost total. La fel, cand s-a pronuntat numele criminalului ROBOR.

In afara partilor din proces, bancheri de profesie, nimeni nu mai intelegea nimic. Avocatii practic transmiteau ce le sopteau clientii la ureche, Judecatorul asculta si ruga respectuos: “Reformulati, va rog”, iar grefiera nota ce apuca. Haloimais total.

Pe la 19,30, Grefiera era epuizata. Se bagase sub masa la propriu pentru a vorbi la telefon, probabil cu familia pentru a-i explica de ce intarzie acasa. Martorii se opresc din declaratii, din respect pentru Grefiera. Nu dureaza mult, sedinta se reia.

“Domnule, pe mine m-ati citat de dimineata de la 9. Vin de la Cluj si uitati-va, e 8 seara. Nu mai prind nici avionul spre casa”, se ridica brusc o doamna din prima banca. “Imi pare rau”, zice Judecatorul care spre final, are si el o iesire nervoasa nejustificata.

Trecuse de 8 si jumatate seara. Dupa aproape 6 ore de judecare a dosarului, se da un nou termen. Se raspunsese la 20 de intrebari.

N.m. DP. Asta inseamna sa nu ai instante specializate. Sa iei fiecare cuvant din declaratie si sa rogi sa ti se explice. E chiar atat de greu sa faci o Justitie eficienta? E chiar atat de greu sa iei declaratiile prin sisteme audio-video, scurtand de cel putin 4-5 ori durata unei sedinte de judecata? Nu mai vorbesc de consumul de hartie si de oboseala celui care sta sa noteze cuvant cu cuvant, uneori prescurtand ininteligibil. In final, am mai notat ceva. Unuia dintre cei doi martori i-a trebuit un timp dublu ca sa citeasca declaratia notata de Grefiera (ca sa o semneze) decat timpul folosit pentru a o dicta.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro