Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Consiliul Concurentei a amendat companiile petroliere cu 880 de milioane de lei, 3% din cifra de afaceri din 2010

Consiliul Concurentei a sanctionat companiile petroliere cu o amenda record de 880 milioane lei (echivalentul a peste 200 milioane de euro) reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, a anuntat marti presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinat de presa. Potrivit acestuia, amenda a fost acordata din cauza ca firmele s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de bezina, Eco Premium. Companiile amendate sunt OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, ENI Romania (opereaza benzinariile Agip), MOL si Lukoil Romania. Amenda este cea mai mare data vreodata de Consiliul Concurentei in Romania si prima sanctiune de acest fel aplicata companiilor petroliere in Europa. Amenzile se refera la cifra de afaceri din 2010 pentru ca decizia a fost luata in 2011, iar amenzile se aplica cifrei de afaceri din anul anterior hotararii. Potrivit legislatiei, companiile amendate de Consiliul Concurentei pot ataca in instanta deciziile institutiei, unele dintre ele anuntand deja ca intentioneaza sa faca acest lucru. Amenzile vor fi platite in lei, incasarile vor fi facute de ANAF, iar banii vor merge la bugetul de stat.

Fitch Ratings nu va retrograda ratingul Frantei in acest an daca situatia din zona euro nu se va inrautati

Fitch Ratings nu va retrograda ratingul suveran al Frantei in acest an, tara care beneficiaza de calificativul maxim triplu A, in absenta unor socuri care sa duca la o inrautatire a situatiei din zona euro, a declarat un purtator de cuvant al agentiei de evaluare financiara, citat de AFP. "Fitch isi mentine pozitia din decembrie. In absenta unor socuri importante care ar putea fi legate de o inrautatire substantiala a situatiei din zona euro, Fitch nu prevede modificarea perspectivei negative a ratingului inainte de 2013", a spus acesta. Agentia Fitch a scazut la "negativ" de la "stabil" perspectiva ratingului Frantei la jumatatea lunii decembrie, mentinand insa ratingul triplu A.

Presa italiana: Fiat se gandeste la o alianta cu Peugeot-Citroen

Fiat si partenerul sau Chrysler se gandesc la o alianta cu grupul Peugeot-Citroen, scrie ziarul italian Corriere della Sera, citand surse apropiate discutiilor. Zvonul a mai aparut si in 2009, iar Fiat a incercat in acel an sa cumpere Opel, insa fara succes. Cele doua grupuri auto nu au confirmat zvonurile aparute marti in presa. Corriere della Sera scrie ca cele doua parti, si anume Fiat-Chrysler si Peugeot-Citroen ar fi gata sa inceapa negocierile pentru o posibila alianta. Un zvon asemanator a aparut si in 2009, insa nimic nu s-a concretizat. Informatiile vin la scurt timp dupa ce Sergio Marchionne - cel care conduce atat Fiat, cat si Chrysler - declara la salonul auto de la Detroit ca ar vrea ca grupul Fiat Chrysler sa fuzioneze cu un alt grup important din industria auto. Fiat detine acum peste 58% din Chrysler, iar procesul de fuziune ar trebui sa se incheie in 2015, cand Fiat-Chrysler ar trebui sa aiba o productie totala de peste sase milioane masini.

Noul sef al Apple, Tim Cook, a primit in 2011 actiuni in valoare de aproape 400 de milioane de dolari

Tim Cook, cel care i-a urmat lui Steve Jobs la conducerea Apple in luna august, a primit actiuni in valoare de 376 de milioane de dolari anul trecut, ceea ce l-ar putea face cel mai bine paltit CEO din SUA, noteaza presa americana. Actiunile primite sunt netranzactionabile in acest moment. Jumatate dintre ele vor putea fi vandute dupa 2016, iar restul, dupa 2021. Anul trecut, Tim Cook a primit si aproape doua milioane de dolari in bonus-uri si salariu. Compania a explicat ca a decis sa ii acorde actiunile lui Tim Cook pentru ca acesta sa mai ramana mult timp la Apple, dar si pentru ca venitul sau sa fie la nivelul altor sefi din industrie.