Criminalitatea organizata are tot mai mare influenta asupra economiei italiene in timpul crizei economice, mafia devenind acum cea mai mare "banca" a tarii, arata un raport de combatere a criminalitatii SOS Impresa citat de presa internationala.

"Cu lichiditati de 65 miliarde de euro, Mafia din Italia este banca numarul unu a tarii", scrie intr-o declaratie a grupului din Palermo care a realizat raportul.

Imprumuturile cu costuri exorbitante luate de la grupurile criminale au devenit "o urgenta nationala", arata raportul dat publicitatii marti.

Activitatile de crima organizata genereaza anual o cifra de afaceri de 140 de miliarde de euro si un profit de peste 100 de miliarde de euro, adauga documentul. Grupurile mafiote precum Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli, 'Ndrangheta din Calabria au o mare influenta asupra economiei italiene generand profituri echivalente cu 7% din PIB-ul Italiei, scrie Reuters.

Creditarea la costuri exorbitante a devenito sursadin ce in cemai sofisticatasi profitabilade venit, alaturi de traficul de droguri, contrabanda cu arme, prostitutia, jocurile de norocsiinselatoria, avertizeaza raportul.

Victimele perfecte ale acestor clanuri mafiote sunt companiile mici lovite puternic de criza economica si care au urgenta nevoie de bani pentru a supravietui, mai scrie in document. Se estimeaza ca 200.000 de astfel de companii s-au imprumutat de la grupurile de criminalitate organizata.