Bulgaria, care nu este membra a Zonei Euro, a afirmat miercuri ca se pronunta in favoarea unui pact de disciplina bugetara in Uniunea Europeana, dar refuza sa se angajeze in sustinerea financiara a tarilor din Eurogrup sau sa-si modifice politica fiscala, relateaza AFP.

"Pentru a rezuma pozitia noastra, Da pentru intarirea disciplinei financiare in Europa, nu pentru constrangeri asupra politicii noastre economice si acceptare de greutati dincolo de capacitatile noastre", a spus ministrul de Externe, Nikolaï Mladenov.

"Bulgaria nu doreste sa-si impuna obligatii financiare care ar necesita interventia Fondului Monetar International sau a altor mecanisme legate de stabilitatea euro pentru ca, in acest moment, nu suntem membri ai Zonei euro", a aduagat el.

Guvernul, care s-a reunit miercuri pentru a defini pozitia Bulgariei asupra elementelor cheie ale politicilor europene pentru 2012, a recunoscut "nevoia de a respecta o disciplina si reguli fiscale foarte stricte, precum si coordonarea politicilor economice ale UE".

Dar Mladenov a adaugat ca exista "un dezacord referitor la initiativele pentru introducerea unei baze fiscale comune pentru impozite asupra societatilor si a propunerilor pentru o taxa pe tranzactiile financiare".

Cu o cota unica de 10% asupra veniturilor societatilor, Bulgaria, care a aderat la UE in 2007 si este cel mai sarac membru, are totodata cea mai redusa incarcatura fiscala din cele 27 de state membre.

Puternic afectata de criza economica si de instabilitatea generala din Zona Euro, Bulgaria a reusit sa-si mentina finantele pe linia de plutire si ramane una dintre tarile cel mai putin indatorate din UE.

Textul nou acord de disciplina bugetara urmeaza sa fie finalizat in aceasta luna si semnat la inceputul lui martie.