Procurorii greci sustin ca, in urma cu doi ani, omul de afaceri Lavrentis Lavrentiadis a cumparat cota majoritara in Banca Proton, si-a adus proprii manageri in institutia financiara si apoi a imprumutat, atat el cat si asociatii lui, circa 600 milioane de euro, relateaza Reuters.

Omul de afaceri Lavrentis Lavrentiadis, in varsta de 39 de ani, neaga acuzatiile, sustinand ca actiunea autoritatilor este ilegala. Lavrentiadis urmeaza sa apara in fata procurorilor saptamana viitoare. El este investigat pentru frauda, deturnare de fonduri si coruptie, insa, deocamdata, nu a fost acuzat.

In urma unui audit realizat de Banca Greciei, institutie care regularizeaza industria financiara a Republicii Elene, s-a descoperit ca 40% din imprumuturile comerciale acordate de Banca Proton in 2010 au fost catre companii ce aveau legaturi cu omul de afaceri. Raportul arata ca imprumuturile reprezinta un "abuz al principiilor de baza de creditare si de asigurare".

O investigatie separata a conchis ca Lavrentiadis, laudat candva drept vedeta in plina ascensiune a mediului de afaceri grecesc, a facut parte dintr-o "echipa de infractori" care a deturnat fonduri in valoare de 51 milioane de euro din banca. Imprumuturile acordate unor companii inactive erau transferate de Banca Proton catre Piraeus Bank iar un angajat ridica banii.

"In fiecare caz, liderul echipei era Lavrentis Lavrentiadis, presedintele consiliului de administratie si actionar majoritar al Bancii Proton", se arata in raportul confidential realizat de autoritati si obtinut de Reuters. Administratorii bancii au "condus continuu, intens si la scara larga, activitati infractionale care au inselat deponentii". Banca a folosit "dobanzi neobisnuit de mari (n.r. la depuneri) ca momeala" pentru a atrage deponentii, sustine raportul realizat in iulie 2011 si facut public joi.

Informatiile cu privire la gestionarea frauduloasa a Bancii Proton, institutie care a fost nationalizata in octombrie 2011, ies la iveala intr-un moment in care bancile grecesti incearca sa obtina sprijinul Bancii Centrale Europene si a Bancii Centrale a Greciei pentru a-si mentine nivelul lichiditatilor.

Acuzatiile aduse impotriva lui Lavrentiades sunt cu atat mai suprinzatoare cu cat generozitatea bancii grecesti a avut loc intr-o perioada in care sistemul financiar al tarii elene se presupune ca ar fi fost sub supravegherea organismelor europene.

"Ne putem gandi la aceasta tara ca la un mare lac tulbure", relateaza Tasos Telloglou, un prezentator TV si jurnalist al ziarul grec Kathimerini. "Acolo sunt ingropate o multime de masini vechi si de gunoaie, chiar si unele cadavre. Acum, cand apa se retrage, se poate vedea ce a fost ascuns pentru atat de mult timp."

In ciuda auditului detaliat, Banca Greciei si autoritatile de reglementare de pe piata financiara au fost criticate de analisti pe motiv ca ar fi trebuit sa actioneze mai din timp, sa acorde o mai mare atentie preluarii Bancii Proton, in 2009, de Lavrentiades si sa urmareasca, mai indeaproape, traseul banilor imprumutati de banca.

Banca Greciei neaga acuzatiile spunand ca "a luat masurile adecvate pentru a face fata acestor chestiuni" si ca "problema este, la ora actuala, anchetata de autoritatile judiciare grecesti".

Unul dintre investigatori a declarat ca, daca acuzatiile sunt dovedite, poate fi vorba despre "cel mai mare caz (n.r. de frauda) din ultimii 20 de ani" din Grecia.

In septembrie 2011, Lavrentiadis a rambursat 51 milioane de euro Bancii Proton, dupa ce i s-a pus sechestru pe bunuri si s-a lansat investigatia. A fost prima persoana care a invocat o lege data de parlamentul elen in 2011, care ofera imunitate infractorilor care inapoiaza bunurile furate. Intr-o scrisoare adresata procurorilor, omul de afaceri nu si-a recunoscut vina, insa a declarat ca a platit banii pentru ca vrea sa isi protejeze interesele de afaceri din strainatate si pentru ca are o obligatie morala sa separe "asociatii onesti si valorosi de consecintele negative" ale unei dispute juridice.

Lavrentiadis a negat ca ar fi comis o infractiune. "Nici eu si nici companiile mele nu am transferat, niciodata, bani a caror provenienta sa fi fost fie indoielnica fie lipsita de transparenta", a declarat omul de afaceri in fata procurorilor.