Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a facut cunoscut joi ca institutia din subordinea sa este dispusa ca sa ajute Ungaria, dar are nevoie de 'dovezi tangibile' in legatura cu bunavointa autoritatilor de la Budapesta.

"Inainte ca Fondul sa se decida in legatura cu oportunitatea angajarii negocierilor (pentru un imprumut acordat Ungariei) si o eventuala data in acest sens, are nevoie sa vada dovezi tangibile ale unui angajament real din partea autoritatilor de a rezolva toate chestiunile politice in raport cu stabilitatea financiara", a indicat Lagarde intr-un comunicat, scrie Agerpres.

Seful FMI a dat publicitatii acest text la finalul unei intrevederi de o jumatate de ora cu negocitorul ungar Tamas Fellegi. Budapesta, aflata intr-o disperata nevoie de a contracta un imprumut in valoare de 15-20 de miliarde euro pentru a face fata unei conjuncturi dificile, a starnit iritarea FMI si a Europei din cauza unor controversate reforme. Inaintea intalnirii, un purtator de cuvant al Fondului a tinut sa precizeze reprezentantilor presei ca aceasta va reprezenta ocazia "unei discutii neoficiale" si in niciun caz "negocieri".

"Intelegm perfect ca Ungaria trebuie sa urmeze politici care sa intareasca increderea pietelor", a declarat la sfasitul intrevederii Fellegi.

"Avem nevoie de propuneri concrete, si nu de declaratii politice", a mai afirmat el. FMI si UE si-au intrerupt la jumatatea lunii decembrie o vizita exploratorie la Budapesta in semn de protest fata de vointa exprimata de premierul Viktor Orban de a lansa o reforma a bancii centrale care ar ameninta independenta acestei institutii al carei guvernator, Andras Simor, nu este deloc agreat de seful guvernului.