Moneda euro a scazut vineri in raport cu dolarul la aproape cel mai scazut nivel din august 2010, dupa ce agentia Standard & Poor a scazut ratingul a 9 tari, printre care Franta, Italia, Spania si Portugalia.

Asadar, raportul a fost vineri seara de 1 euro la 1.2677 dolari, fata de 1.2816 in ziua precedenta.

"Panica care a inceput sa arunce in aer piata a condus moneda euro intr-o spirala descendenta, si chiar si speculantii cei mai optimisti au inceput sa arunce prosopul", a declarat Ian O'Sullivan, analist la Spread Co, potrivit AFP.

Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a 10 tari din zona euro si l-a mentinut la alte 6 tari. S&P isi justifica decizia, spunand ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar.

  • Austria, Franta, Malta, Slovacia si Slovenia au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce Italia, Cipru, Portugalia si Spania au pierdut doua trepte.  Asa cum era de asteptat, ratingul Frantei a fost redus la AA+. Perspectiva este negativa, ceea ce inseamna ca tara ar putea suferi mai multe taieri.
  • Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

S&P a avertizat totodata ca masurile de austeritate nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele financiare ale Europei. Reprezentantii agentiei sunt de parere ca, singure, masurile de austeritate "risca de devina auto-distructive" si, in plus, "nu acopera intregul spectru al turbulentelor financiare". Acest avertisment trebuie indreptat catre Fondul Monetar International, dar si catre puterile Europei.