Comisarul european insarcinat cu reglementarea pietelor financiare si activitatea agentiilor de rating, Michel Barnier, s-a declarat sambata "uluit" de momentul ales de Standard & Poor's pentru a degrada mai multe tari europene, in conditiile in care Zona Euro se pregateste sa inaspreasca regulile bugetare.

"In momentul in care guvernele si toate institutiile europene sunt mobilizate" pentru intarirea controlului conturilor publice si al guvernantei Uniunii monetare, "raman uluit de momentul ales de Standard and Poor's si, pe fond, de evaluarea sa, care nu ia in calcul actualele progrese", a spus acesta, intr-un comunicat transmis AFP.

Franta si Austria au pierdut vineri ratingul AAA acordat de Standard & Poor's (S&P), care a degradat nota altor sapte tari europene, dar nu si pe cea a Germaniei, readucand pe tapet criza datoriilor suverane, intr-o perioada de acalmie.

"Dincolo de aceata nota, care nu constituie decat o parere intre atatea altele, ceea ce mi se pare mai important este evaluarea obiectiva a ceea ce facem in situatia actuala", a spus comisarul francez, care se afla intr-un turneu in Asia.

El a mentionat faptul ca "peste tot, in fiecare tara, eforturi fara precedent se fac pentru controlarea cheltuielilor publice, reguli comune sunt instituite pentru a asigura in sfarsit pe viitor o uniune economica si bugetara alaturi de uniunea monetara, in fine, exista un angajament determinat al Bancii Centrale Europene".

Un alt comisar european, Olli Rehn, responsabil cu problemele economice si monetare, a apreciat vineri seara drept incoerente deciziile agentiei americane de rating.