Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a declarat sambata ca agentiile de rating antreneaza "artificial" tensiunea si este nevoie de crearea unor agentii europene "independente", dupa ce Standard and Poors's a degradat vineri seara nota a noua tari europene, relateaza AFP.

"Evolutiile pozitive de pe piete din aceasta saptamana au aratat ca deciziile si masurile luate incep sa-si produca efectele pentru a triumfa asupra crizei datoriilor", a afirmat, intr-un comunicat, ministrul, care face parte din partidul liberal FDP, membru, alaturi de CDU, al coalitiei aflate la putere.

"Dar, imediat ce aceste vesti bune apar si, o data cu ele, un pic de destindere", tensiunea este readusa "artificial", crede ministrul.

"Aceasta arata limpede ca avem nevoie urgenta de concurenta dar si de agentii de rating independente, europene, care nu au interese politice sau economice sa atace euro si sa apere interese Europei", a subliniat Westerwelle.

"O sa discut cu colegii mei la nivel de UE pentru a promova cu forta o solutie europeana" la aceasta problema, a precizat el.

Colegul sau, ministrul Economiei, Philipp Rosler (FDP), a afirmat si el, pentru Spiegel, ca agentiile "isi apara propriile interese".

"Da, euro va fi atacat. Asta inseamna ca va trebui sa punem in practica masurile care au fost decise, sa urmam foarte repede planul decis pentru construirea pactului de stabilitate", a subliniat Rosler.