"Efectul imediat al retrogradarii ratingului unor state europene se va simti in costul de finantare. Din pacate pentru noi, faptul ca Franta, Italia, Austria se finanteaza mai scump inseamna ca si pretul capitalului directionat catre Romania va fi mai mare", spune Florin Citu, care va sta de vorba luni cu cititorii pe blogul lui pentru a discuta implicatiile deciziilor S&P. Pe termen lung, mai spune Citu, daca UE vrea sa ramana competitiva la nivel global, efectul ar trebui sa fie o crestere a productivitatii si inscrierea pe un canal de crestere economica sustenabila.

florin cituFoto: Agerpres

Reamintim ca Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a 10 tari din zona euro si l-a mentinut la alte 7 tari. S&P isi justifica decizia, spunand ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar.

  • Austria, Franta, Malta, Slovacia si Slovenia au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce Italia, Cipru, Portugalia si Spania au pierdut doua trepte. Asa cum era de asteptat, ratingul Frantei a fost redus la AA+. Perspectiva este negativa, ceea ce inseamna ca tara ar putea suferi mai multe taieri.
  • Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

S&P a avertizat totodata ca masurile de austeritate nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele financiare ale Europei. Reprezentantii agentiei sunt de parere ca, singure, masurile de austeritate "risca de devina auto-distructive" si, in plus, "nu acopera intregul spectru al turbulentelor financiare". Acest avertisment trebuie indreptat catre Fondul Monetar International, dar si catre puterile Europei.

Bruxelles-ul a anuntat ca se teme pentru ratingul Fondul European de Sprijin (EFSF) a carui retrogradare ar avea consecinte extrem de grave pentru economia europeana si mondiala.