Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Gestul Standard&Poor`s loveste prin ricoseu si in Romania: creditele in euro se vor scumpi, spun economistii

Retrogradarea ratingului a 9 state europene, unele inregistrand expuneri insemnate pe sectorul bancar din Romania, va scumpi creditele in euro prin scumpirea banilor cu care bancile din Romania se vor imprumuta in afara, au declarat pentru HotNews oficiali din sistem. Creditele in lei nu vor fi influentate, costul acestora depinzand de politica monetara interna. "Retrogradarea de catre S&P a unora dintre cele mai mari economii din Zona Euro va afecta Romania prin canalul creditului in valuta, deoarece bancile mama din tarile respective urmeaza sa fie retrogradate la randul lor, ceea ce va determina scumpirea finantarii in euro pentru bancile care activeaza in Romania. Totusi, ma astept ca majorarea dobanzilor la finantarile in euro sa fie marginala, deoarece bancile din Romania se imprumuta deja la costuri ridicate", spune Melania Hancila, economist sef al Volksbank. La randul sau, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, considera ca acesta este momentul sansei creditelor in moneda nationala. Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a noua tari din zona euro si l-a mentinut pe cel al altor sapte tari, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar. Calificativele acordate Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce cele ale Italiei, Ciprului, Portugaliei si Spaniei au pierdut doua trepte. Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

Romanii pot cere de luni la ANAF restituirea diferentei de taxa pe poluare auto

Romanii care au platit, in anii anteriori, o taxa pe poluare auto cu o valoare mai mare decat noua varianta a taxei, aflata in vigoare in prezent, pot cere incepand de ieri, de la ANAF, rambursarea diferentei. Noua varianta a taxei de poluare auto a intrat in vigoare vineri, 13 ianuarie, si aduce o reducere a taxei cu pana la 25% fata de variantele anterioare. O precizare importanta este aceea ca persoanele care vor cere restituirea diferentei de bani trebuie sa calculeze suma punand in calculator varsta pe care masina o avea in momentul inmatricularii, nu vechimea din prezent. Persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de cateva documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare. Cererile de restituire, insotite de documentele necesare, urmeaza sa fie solutionate de catre organele fiscale in termen de 45 zile de la depunere.

Guvernul şterge datoriile CFR SA la buget, de peste 1 miliard de euro

Datoriile CFR SA către bugetul consolidat şi fondul de risc, însumând 4,5 miliarde de lei (echivalentul a peste un miliard euro) la sfârşitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia în acţiuni a creanţelor, acţiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic acţionar. Ştergerea datoriilor va fi efectuată prin derogare de la legislaţia actuală care reglementează datoria publică, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă citat de agentia Mediafax. Documentul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor. Pierderile şi datoriile CFR au crescut constant în ultimii ani, de la un miliard lei în 2007 la 1,6 miliarde lei în 2008, 2,98 miliarde lei în 2009 şi la 4,48 miliarde lei în 2010. La 31 decembrie 2010, CFR SA a înregistrat o pierdere cumulată pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde de lei.