In raportul sau lansat miercuri, Banca Mondiala atrage atentia asupra riscurilor viitoare generate de actuala criza, printre ele numarandu-se reducerea expunerii bancilor europene in economiile europene emergente sau conditiile mai dure din pietele financiare care ar putea adanci criza. Romania e si ea citata in Raport, mentiunile la adresa tarii noastre fiind predominant pozitive.

Citeste aici integral Raportul Bancii Mondiale

"În cazul în care condiţiile de pe piaţa financiară globală se deterioreaza iar criza din zona euro se adanceste, mai multe ţări din Europa Centrală vor fi afectate în mod deosebit prin canalele financiar şi comercial. Exportatorii de mărfuri din regiune ar putea inregistra un declin al volumelor marfurilor exportate. Un scenariu in care una sau două economii de dimensiuni reduse din zona euro s-ar confrunta cu o criza a creditului arata ca impactul unei asemenea crize ar reduce cresterea economica in Europa şi Asia Centrală cu 1,9 la sută în 2012 şi 2,2 la sută în 2013. Impactul ar putea urca pana la 5,4 la sută pentru 2012 şi 6,6 la sută pentru 2013 în cazul în care creditul ar ingheta in cazul a doua economii mari din zona euro", se arata in Raport.

Alte referiri la Romania:

  • România, Lituania, Letonia, Macedonia, şi Bulgaria sunt deosebit de dependente de cererea de export venita din Europa
  • Ajustarea fiscala consistenta si politica monetară prudentă din România au limitat efectele crizei. Leul a slăbit doar cu circa 2 la sută faţă de euro reflectând parţial lipsa intrarilor anterioare de capital
  • Bancile europene s-au bazat foarte mult pe creditarea transfrontaliera, ducand raportul credite/depozite la peste 100 la sută în mai multe ţări: Letonia (240%), Lituania (129%), România (127%), şi Rusia (121%). Ca urmare, băncile sunt extrem de vulnerabile la reducerea fluxurilor de la bancile mama, dincolo de faptul ca am putea asista la vanzarea de active si/sau subsidiare. Un semnal îngrijorător a fost dat de Banca Austriei care a decis sa limiteze creditarea filialelor bancilor locale in Europa centrala si de Est.
  • Presiunile de finanţare se vor adăuga la stressul existent cauzat de cresterea imprumuturilor neperformante. Datele disponibile indică faptul că acestea au continuat să se deterioreze în 2011, în Kazahstan (32,8%) şi România (14,2%).