Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania, la 5 ani de UE - beneficiar net din bugetul Uniunii, cu o diferenta de 5,7 miliarde de euro

Romania a primit, in cei cinci ani de apartenenta la Uniunea Europeana, cu 5,7 miliarde de euro mai mult din bugetul comunitar decat a contribuit, a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, intr-o discutie online cu cititorii Hotnews.ro. "La sfarsitul anului 2011, sumele primite de Romania de la bugetul Uniunii Europene se ridicau la aproximativ 11,9 miliarde de euro, in timp ce sumele platite de Romania la bugetul UE au fost de 6,2 miliarde de euro", a aratat Leonard Orban. In ciuda multor declaratii privind statutul de contributor net la bugetul UE, in care viram anual aproximativ un miliard de euro, cifrele indica o diferenta de 5,7 miliarde de euro intrate in Romania in cei cinci ani de la aderare. Absorbtia fondurilor europene difera de la un domeniu la altul si de la un program la altul, insa Guvernul a stabilit un obiectiv ambitios pentru 2012: 6 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde pentru politica de coeziune si 2,5 miliarde din fondurile alocate agriculturii. Leonard Orban spune ca acesta este un obiectiv ambitios, insa "ne va putea permite sa evitam dezangajari de fonduri (mai precis pierderea lor) in 2012 si, mai ales, in 2013". Leonard Orban a mai aratat ca 2013 este un an de risc major pentru pierderea de fonduri europene, in conditiile in care Romania va trebui sa cheltuiasca din fonduri structurale 6,7 miliarde de euro.

Romania sustine introducerea taxei pe tranzactiile financiare, daca va exista un acord la nivelul UE

Romania va sustine introducerea taxei pe tranzactiile financiare daca, la nivelul Uniunii Europene, toate statele membre vor ajunge la un acord in acest sens, a afirmat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro. El a remarcat ca exista, totusi, institutii in Romania care si-au exprimat rezervele in acest sens. Ministrul Orban crede insa ca este putin probabila acceptarea unei astfel de taxe, in conditiile in care multe state membre se opun. Germania si Franta au discutat posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, cel putin la nivelul zonei euro, in conditiile in care o serie de alte tari, in frunte cu Marea Britanie, si-au exprimat opozitia. Danemarca, detinatoare a presedintiei Uniunii Europene in aceasta perioada, a aratat ca nu este de acord cu o astfel de taxa doar la nivel european si ca o va accepta doar daca ea va fi impusa la nivel mondial, lucru foarte putin probabil.

Dacia va lansa la final lui 2012 un model de furgoneta ce va fi produs in Maroc

Dacia va lansa in iunie masina de familie Lodgy pe piata romaneasca, iar cel mai probabil in ultimul trimestru din 2012 va fi lansat si un model de furgoneta produs la uzina din Maroc, a anuntat Thomas Dubruel, noul director comercial al marcii. El a mai spus ca pe termen scurt si mediu nu vom vedea o Dacie cu motor electric si a precizat ca noul Logan nu va intra in vanzare in decursul acestui an. Dacia si-a prezentat marti rezultatele comerciale pe 2011, anuntand ca vanzarile de autovehicule ale marcii la nivel mondial au scazut cu 1,5% anul trecut, in comparatie cu 2010, la 343.233 unitati. Pe piata romaneasca, declinul a fost de 15%. SUV-ul Duster a reprezentat 46% din vanzarile globale, iar in Romania, Duster s-a vandut de aproape trei ori mai bine decat Sandero. Vanzarile Dacia in Romania au scazut cu 15%, de la 36.730 unitati in 2010 la 30.861 de autovehicule anul trecut. In 2009, vanzarile Dacia pe piata locala erau de peste 40.000 unitati. Pentru 2012, oficialii Dacia asteapta o crestere a vanzarilor in Romania, datorita vanzarilor de flote si a introducerii unui nou vehicul comercial usor, in semestrul al doilea.