In industria media, inovatia si traditia coexista, in conditiile in care o parte dintre canalele traditionale se mentin in topul preferintelor consumatorilor, in timp ce noile tehnologii castiga teren si isi majoreaza rata de penetrare, potrivit Previziunilor anuale Deloitte pentru industriile de Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT), aflate la a 11-a editie. Raportul prezinta viziunea firmei cu privire la principalele tendinte din urmatoarele 12 - 18 luni, care ar putea avea un impact semnificativ pe termen mediu si lung asupra companiilor din TMT si din alte industrii.

Citeste in atasament documentul integral

"Tendintele actuale din industria media sugereaza ca temerile privind consecintele mobilitatii au fost - intr-o oarecare masura - nejustificate. Consumatorii apreciaza in continuare televiziunea, care s-a adaptat bine la tehnologiile aferente Internetului. Raportul nostru arata ca 95% dintre programele TV vizionate in 2012 vor fi urmarite in direct sau la maximum o zi de la difuzare", spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Balcani si liderul echipei specializate in industriile TMT. "Pe de alta parte, televiziunea se muta pe dispozitive manuale sofisticate, care pot fi usor de manevrat in miscare: posesorii de telefoane smart sau tablete vor urmari astfel cinci miliarde de ore de continut TV, in 2012", mai explica acesta.

In contextul unui volum de vanzari estimate la 500 de milioane de unitati de tablete si telefoane smart pana la sfarsitul anului, industria publicitatii isi mentine interesul in aceasta zona - brandingul online este anticipat sa creasca cu 50%, la 20 de miliarde de dolari.

"Marketingul va consolida tehnici traditionale si de succes, dar va adopta si tehnici noi", adauga Alina Mirea, Director Audit Deloitte Romania. "De exemplu, sectorul cupoanelor achizitionate online - o adevarata lovitura a comertului online la nivel mondial, dar si in Romania in 2011 - se va contura intr-o nisa relativ mica, insa foarte bine definita. Pe de alta parte, noi tehnici (unele de-a dreptul controversate, cum este neuromarketingul) isi gasesc tot mai mult loc in strategiile de marketing, pe fondul unei competitii din ce in ce mai intense".

Principalele tendinte in industria media in 2012

  • Spoturile publicitare isi rateaza tinta;
  • Consumul TV este in continuare dominat de grila;
  • Dispozitivele portabile incurajeaza consumul media in mijloacele de transport in comun;
  • Segmentul "brandingului online" va depasi ca ritm de crestere publicitatea traditionala si online;
  • Cercetarea de piata "patrunde" in mintea consumatorului;
  • Dezvoltatorii jocurilor online "sociale" trebuie sa adopte un nou model de business;
  • Segmentul cupoanelor online se contureaza intr-o nisa importanta.