Bancherii de la Goldman Sachs sunt acuzati ca traiesc intr-un univers paralel, dupa ce firma de pe Wall Street a anuntat ca a pus deoparte 8 miliarde de lire sterline pentru a-si plati personalul in 2011, ceea ce reprezinta, in medie, 238.000 de lire sterline pentru fiecare angajat, informeaza The Guardian.

Intr-un context politic extrem de dificil, eventualele plati au starnit furia in randul sindicatelor si au fost folosite ca munitie de catre candidatii politici care cer o taxa pentru tranzactiile financiare.

"Cand intr-un an prost in buzunarele fiecarui angajat al Goldman Sachs ajung in medie 367.000 de dolari - aproape de zece ori mai mult decat salariul mediu din Marea Britanie - este o dovada ca bancile traiesc intr-un univers paralel fata de restul oamenilor", a declarat un purtator de cuvant al campaniei Robin Hood Tax.

"Goldman Sachs au sfidat profiturile proprii si au transferat plati si bonusuri consistente in valoare de 240.000 de lire sterline de persoana. Cel mai recent exemplu de recompense excesiv de mari pentru mediocritate ar trebui sa-i dea guvernului unda verde pentru a inaspri acordarea de bonusuri", a afirmat Brendan Barber, secretarul general al TUC (The Trades Union Congress).

"Ministrii ar trebui sa-i introduca pe lucratori in comisii de plata si ar trebui sa plateasca taxe pentru veniturile care depasesc 260.000 de lire sterline", a mai precizat Barber.

Bancherii de la Goldman Sachs vor afla in zilele urmatoare valoarea bonusurilor acordate individual, firma insistand ca acestea au fost mai mici decat anul trecut.

Posibila interventie a guvernului britanic privind platile uriase vine in contextul in care bancile americane isi fac publice rezultatele pentru 2011, cand criza din zona euro a redus din activitate si a lovit in profituri.

Lloyd Blankfein, presedinte si director executiv al Goldman Sachs, acuza "ingrijorarile macroeconomice globale" pentru scaderea cu 26% a veniturilor de 28,8 miliarde de dolari in acest an, dar si o injumatatire a castigurilor, cu 4,4 miliarde de dolari.

Goldman a folosit o mare parte din veniturile sale (42%) pentru a-si plati cei 33.000 de angajati in 2011, chiar si dupa taierea cu 7% a fortei de munca in timpul anului.

Costul total pe angajat, adica 367.000 de dolari, include salarii, bonusuri, beneficii, insa in scadere cu 15% fata de anul precedent, cand suma se ridica la 430.000 de dolari. Suma actuala pentru plata personalului a scazut cu 21%.

Compania a dezvaluit recent mai multe informatii despre platile din Marea Britanie, ca urmare a regulilor impuse de Autoritatea Serviciilor Financiare, care cere companiilor sa publice platile acordate personalului.