Seful FMI Christine Lagarde s-a alaturat liderilor organizatiilor financiare si de comert si ii avertizeaza pe specialistii care se vor reuni la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia) saptamana viitoare sa nu implementeze reduceri fiscale care sa puna in pericol cresterea economica, transmite Bloomberg.

"Lumea se confrunta cu provocari urgente si semnificative, care atarna greu asupra perspectivelor de crestere economica", se arata intr-un comunicat semnat de Lagarde si de catre membrii grupului de probleme globale din cadrul Forumului Economic Mondial.

"Suntem ingrijorati de reducerea puternica a ritmului cresterii economice mondiale si de cresterea incertitudinii si a somajului" dar si de tendinta de adoptare a unor politici protectioniste, se mai spune in comunicat.

In timp ce guvernele incearca sa stavileasca extinderea crizei datoriilor suverane in Europa si sa recastige increderea in institutiile financiare pentru a solutiona criza economica si a incuraja cresterea, ele ar trebui sa gestioneze consolidarea fiscala in vederea promovarii si nu a reducerii perspectivelor de crestere, se arata in comunicatul grupului.

Printre membrii sai se numara si Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, Pascal Lamy, directorul general al World Trade Organization precum si presedintii altor opt institutii multilaterale si regionale.

Decidentii politici si oameni de afaceri importanti se vor intalni in cadrul Forumului Economic Mondial care va incepe pe 25 ianuarie, dupa ce Banca Mondiala a redus semnificativ prognoza de crestere economica globala, considerand ca recesiunea in zona euro ameninta sa exacerbeze racirea pietelor emergente.

FMI a cerut, saptamana aceasta sa-si suplimenteze capacitatea de imprumut cu 500 de miliarde de dolari, pentru a fi capabila sa izoleze economia globala fata de o potentiala inrautatire a crizei datoriilor suverane a Europei.

Lagarde si sefii institutiilor au subliniat rolul extins al Bancii Centrale Europene drept o optiune pentru rezolvarea crizei din regiune.