Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Misiunea FMI vine la Bucuresti pentru a patra evaluare a acordului cu România

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se va afla incepand de astazi pana pe data de 6 februarie la Bucuresti, pentru a patra evaluare a acordului cu România. Misiunea FMI se va derula în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Oficialii FMI se vor întâlni cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi organizaţii ale societăţii civile. Concluziile urmează să fie publicate la finalul misiunii. În luna martie a anului trecut, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI încheiată în 2009 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior.

BERD a revizuit in scadere prognoza cu privire la avansul economiei Romaniei in acest an, de la 1,1% la 0,8%

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in sens negativ prognoza cu privire la evolutia economiei romanesti in acest an, de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro. Institutia a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, respectiv Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune. In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca inrautatise de asemenea estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%. Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Dintre cele sapte state din regiune, doar in Albania se asteapta o imbunatatire a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia, banca a inrautatit prognoza economica. Bulgaria va avea o crestere de 1,2% in acest an, iar Serbia de 1,1%. Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, institutia financiara anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.

Visa a anuntat ca va incepe discutiile cu banci din Romania pentru introducerea serviciilor de plati prin intermediul telefonului mobil

Visa va incepe discutiile cu bancile din Romania pentru a introduce, posibil chiar din acest an, platile la comercianti prin intermediul telefoanelor mobile inteligente (asa numitele smartphones), a anuntat directorul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu. La inceputul acestei luni, Visa anuntase certificarea unor smartphone-uri Samsung, LG si BlackBerry pentru utilizarea aplicatiei de plati catre comercianti.

Surse: UE a deschis calea unor sanctiuni pentru deficit excesiv impotriva Ungariei

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au deschis calea unor sanctiuni fara precedent pentru deficit excesiv impotriva Ungariei, prin aprobarea unei recomandari in acest sens a Comisiei, au declarat surse europene citate de AFP. Sanctiunile ar putea lua forma inghetarii subventiilor europene, inclusiv a fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene. CE considera ca Ungaria nu a depus suficiente eforturi pentru a-si corecta deficitul public. Aceasta reprezinta o lovitura pentru premierul Viktor Orban, a carui tara se confrunta cu mari dificultati financiare si incearca sa obtina un imprumut de la UE si FMI.