Fara sa discut aici nivelul fiscalitatii din Romania fata de alte tari, vom analiza alti indicatori indirect legati de presiunea fiscala. De pilda evolutia demararii unei afaceri noi. Au fost luati in calcul cetatenii cu varsta 18-62 de ani care au deschis o afacere care a functionat minim 42 de luni. Sursa datelor: GEM (Global Entrepreneurship Monitor). Pentru cifrele interactive e suficient sa va plimbati cu mouse-ul pe grafice.

In dreptul Romaniei gasim cifra de 2.1%, una dintre cele mai mici. E drept, cifre mai ridicate gasim in Grecia, unde euforia evaziunii fiscale ii face optimisti pe cei care incep un business. Putem comenta nu doar in privinta cifrelor ci si in cea legata de tendinte. Germania, SUA si Turcia par cele mai optimiste din grupul de state analizate. Mai jos aveti un alt grafic: al procentului din populatie care a furnizat altcuiva fonduri in vederea demararii unei afaceri in ultimii 3 ani. Cu alte cuvinte, cine a inceput o afacere cu banii altcuiva.

Poate va intrebati cate afaceri pe cont propriu au deschis romanii (procent din populatia 18-62 de ani) si care s-au inchis inainte de 42 de luni. Graficul il aveti mai jos.

O parte dintre antreprenori admit ca serviciile sau produsele pe care le livreaza nu sunt extrem de inovative. Mai jos aveti procentul celor care spun ca produsul lor este nou cel putin pentru un client. Este un grafic c are include gradul de inovare sau valoare adaugata pe care il contine produsul final.Danemarca, Elvetia si Germania stau bine. Romania si Ungaria (fara a incerca o comparatie directa aici) stau mai putin bine.

Mai jos, un alt grafic: al celor care nu isi deschid o afacere de teama unui faliment. Calculele sunt facute ca procent din populatie. In Romania, evolutia a fost destul de clara. De la 10% in 2001, la 42 la suta in 2010. O evolutie similara cu Grecia in ultimii doi ani.

I rest my case, cum se spune.