Aproape jumatate (48%) dintre cei 1258 de directori generali din intreaga lume intervievati de PwC sunt de parere ca perspectivele economiei globale se vor deteriora in acest an, potrivit celei de a 15-a editii a raportului PwC Global CEO Survey. Numai 15% au declarat ca economia globala se va imbunatati in 2012. Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai increzatori in perspectivele de crestere ale propriilor companii in urmatoarele 12 luni, 40% dintre respondenti mizand pe afaceri in crestere in 2012, ceea ce arata ca directorii generali au invatat cum sa-si gestioneze companiile in perioade dificile si imprevizibile.

Directorii generali sunt mai pesimisti cu privire la perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor lor decat la inceputul anului trecut atunci cand 48% se declarau -foarte increzatori- ca vor inregistra venituri in crestere. Cu toate acestea, nivelul de incredere ramane mai ridicat decat in perioada 2008-2009, atunci cand numai 20-30% dintre directorii generali credeau in perspectivele de crestere ale companiilor lor pe termen scurt.

In plus, mai mult de jumatate dintre directorii generali din intreaga lume se asteapta sa faca angajari in urmatoarele 12 luni, desi imaginea este diferita in functie de sector, industria media si divertismentul raportand cel mai mare numar de angajari potentiale in 2012.

Deloc surprinzator, cei mai pesimisti s-au declarat directorii generali din Europa de Vest, preocupati de criza datoriilor suverane. Numai un sfert dintre respondentii din aceasta regiune s-au declarat foarte increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor in 2012, in scadere puternica fata de 40% anul trecut. Insa increderea in perspectivele pe termen scurt a scazut si in alte regiuni. In zona Asia-Pacific, 42% dintre directorii generali mizau pe cresterea veniturilor, fata de 54% in 2011. China a inregistrat cea mai mare scadere a gradului de incredere in perspectivele de crestere pe termen scurt din aceasta regiune, 51% dintre directorii generali chinezi mizand pe afaceri in crestere, fata de 72% anul trecut.

De asemenea, in India gradul de optimism a scazut, doar 55% dintre directorii generali indieni ramanand foarte increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor lor, fata de 88% anul trecut. In Statele Unite, scaderea fost mai temperata, 41% dintre directorii generali declarandu-se optimisti, fata de 45% anul trecut. Nivelul de incredere a crescut insa in Africa, acolo unde 57% dintre directorii generali s-au declarat optimisti cu privire la cresterea veniturilor companiilor lor, fata de 50% anul trecut.

Rezultatele sondajului, realizat pe baza interviurilor cu 1258 de directori generali din intreaga lume, au fost date publicitatii in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

80% dintre directorii generali se declara ingrijorati de incertitudinile privind cresterea economica, 64% de instabilitatea pietelor de capital, 60% de modalitatile prin care vor incerca guvernele sa rezolve chestiunea deficitelor bugetare si a datoriei publice, 58% cu privire la volatilitatea cursului de schimb, iar 56% cu privire la supra-reglementare. De asemenea, 56% dintre directorii generali declara ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa le-a afectat deja companiile, insa 45% precizeaza ca au luat deja masuri de precautie.

"Increderea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum cand se confrunta cu urmarile recesiunii. Acestia sunt dezamagiti de evolutia economiei globale si de ritmul lent al redresarii. Optimismul care a inceput sa se refaca dupa caderea din 2008 incepe sa se estompeze", a declarat Dennis Nally, Presedinte, PwC International.

Actuala criza a datoriilor suverane din Uniunea Europeana, impreuna cu celelalte incertitudini economice, au surpat increderea in cresterea economica globala. Acest fenomen se face simtit chiar si la nivelul pietelor dinamice din Asia si America Latina.

"Vestea buna este ca lungul ciclu al recesiunii i-a invatat pe directorii generali cum sa-si eficientizeze companiile", a adaugat Nally. Acestia se declara mai bine pregatiti sa gestioneze volatilitatea pietelor globale, cresterea lenta din economiile dezvoltate si incertitudinile pietelor emergente. Multi directori generali sunt increzatori ca pot sa sporeasca veniturile companiilor lor, chiar si in conditii dificile.

Increderea directorilor generali pe termen mai lung s-a deteriorat de asemenea, 46% dintre acestia s-au declarat "foarte increzatori" in perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatorii 3 ani, in scadere fata de nivelul de 51% din 2011. Directorii generali din Europa de Vest si America Latina sunt cei mai pesimisti cu privire la perspectivele din urmatorii 3 ani, in vreme ce 54% dintre directorii generali nord-americani s-au declarat increzatori in cresterea companiilor lor pe termen lung.

  • Oportunitatile de crestere

Potrivit directorilor generali, cea mai buna oportunitate de crestere strategica in urmatoarele 12 luni va veni din extinderea cotelor de piata pe care activeaza deja, precum si din dezvoltarea de noi produse si servicii, ambele optiuni fiind citate de aproximativ o treime dintre respondenti. Patrunderea pe noi piete a fost indicata de 18% dintre directorii generali drept optiune de crestere, iar infiintarea de joint-venture-uri si aliantele de 10% dintre respondenti. Numarul directorilor generali care intentioneaza sa se dezvolte prin fuziuni si achizitii ramane relativ scazut, relansarea pe piata de tranzactii fiind inca o perspectiva indepartata.

Pietele emergente raman o oportunitate vitala de crestere pentru directorii generali. In total, 59% dintre respondenti au declarat ca pietele emergente sunt mai importante pentru viitorul companiilor lor decat pietele mature. Aproape jumatate dintre directorii executivi din tarile dezvoltate au precizat acelasi lucru. Principalele tinte de crestere sunt tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), impreuna cu Statele Unite si Germania. Atunci cand au fost intrebati care sunt primele trei tari pe care le considera prioritare pentru dezvoltarea companiilor lor, directorii generali au indicat 60 de tari diferite.

70% dintre directorii generali intentioneaza sa ajusteze strategia companiilor lor in urmatorul an, in principal ca urmare a modificarii cererii de consum si a climatului economic. Reducerea costurilor reprezinta elementul cheie, insa procentul directorilor generali care au luat astfel de masuri in ultimele 12 luni a scazut la 76%, fata de 84% in 2010. De asemenea, doar 66% dintre directorii generali au declarat ca intentioneaza sa reduca cheltuielile in urmatoarele 12 luni.

  • Dificultatea gasirii personalului calificat

Gasirea si pastrarea talentelor potrivite reprezinta o preocupare prioritara pentru directorii generali. Numai 30% dintre respondenti s-au declarat increzatori ca vor avea acces la personalul calificat de care au nevoie pentru a pune in aplicare strategia companiei, iar 43% sunt de parere ca a devenit mai dificil sa recruteze specialisti in industria in care activeaza. Recrutarea si pastrarea middle managerilor cu potential ridicat este identificata drept principala problema in materie de personal, urmata de gasirea muncitorilor calificati angajati in productie si a muncitorilor tineri.

Aceasta provocare este comuna tuturor industriilor, chiar si celor care au nevoie de muncitori specializati, precum sectorul bunurilor industriale sau cel farmaceutic.

In ciuda cresterii economice lente, companiile se pregatesc sa faca angajari. Mai mult de jumatate dintre directorii generali au declarat ca au sporit personalul in cadrul companiilor lor in ultimele 12 luni, iar un procent similar estimeaza ca acest trend va continua. Un numar mare de directori generali din Africa si Orientul Mijlociu au declarat ca au facut angajari in ultimul an, iar cei din Asia intentioneaza sa faca mai multe angajari in 2012. Doar 18% dintre directorii generali au declarat ca se asteapta sa reduca numarul de angajati in acest an, un procent mai scazut decat cei 23% care au declarat ca au facut disponibilizari in ultimele 12 luni.

Deficitul de forta de munca inalt calificata a fost citat de catre 53% dintre directorii generali drept o amenintare pentru dezvoltarea companiilor lor. Disponibilitatea abilitatilor si competentelor cheie a fost definita drept o preocupare majora in toate regiunile cu exceptia Europei. Alte amenintari mentionate se refera la cresterea posibila a taxelor (55% dintre directorii generali au indicat aceasta drept o amenintare pentru companiile lor), schimbarea comportamentului de consum al consumatorilor (50%), costurile energiei (46%), dificultatea asigurarii finantarii pentru dezvoltare (40%), aparitia unor noi competitori pe piata (38%), siguranta lanturilor de aprovizionare (34%), si infrastructura inadecvata (30%).

Trei sferturi dintre directorii generali au declarat ca se asteapta sa-si schimbe strategia pentru managementul talentelor in urmatoarele 12 luni, facand din aceasta chestiune principala zona de schimbare strategica pentru companii pentru al doilea an consecutiv.

Aproape 70% dintre directorii generali au declarat ca si-ar dori sa petreaca mai mult timp dezvoltand angajatii cheie din companiile lor, aceasta fiind a doua prioritate dupa grija fata de clienti. Alte prioritati pentru directorii generali sunt imbunatatirea eficientei organizatiei (62%), si stabilirea unei strategii si gestionarea riscului (54%).

"Este ironic faptul ca intr-o economie care abia a iesit din recesiune si s-ar putea confrunta cu o revenire a crizei, se simte un deficit acut de personal calificat ceea ce afecteaza performanta companiilor", a precizat Dennis Nally. "Directorii generali intampina dificultati in gasirea si pastrarea resurselor umane cheie din industriile lor, iar fluctuatia de personal pe pietele emergente este foarte ridicata. Problema aceasta se va acutiza pe masura ce structura demografica se modifica la nivel global", a concluzionat Nally.