Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI: Sanctiunile impuse Iranului ar putea majora pretul petrolului cu pana la 30%

Sanctiunile impuse Iranului in ceea ce priveste exporturile de petrol ar putea duce la o crestere a pretului "aurului negru" cu 20-30%, in cazul in care nu vor fi gasite surse alternative, a avertizat Fondul Monetar International, citat de Bloomberg. Blocada impusa Iranului fara gasirea unor surse alternative ar putea duce la cresterea pretului cu aproximativ 20-30%, sau circa 20-30 de dolari pe baril, se arata intr-un document al institutiei internationale publicat joi. FMI mai estimeaza ca, in cazul blocarii stramtorii Ormuz, petrolul se va scumpi mult mai mult. Ministrii de externe din Uniunea Europeana au aprobat luni sanctiuni fara precedent asupra Iranului, din cauza programului sau nuclear. Sanctiunile presupun o interdictie imediata de incheiere a unor contracte noi pentru petrol cu Teheranul, iar cele deja in vigoare vor fi onorate pana la 1 iulie. Iranul a amenintat ca va inchide stramtoarea Ormuz, punct de tranzit pentru circa o cincime din petrolul livrat la nivel mondial, daca va fi impus un embargo asupra exporturilor sale de petrol.

Atena reia negocierile cu creditorii privati pentru restructurarea datoriilor Greciei

Autoritatile de la Atena reiau negocierile cu creditorii privati pentru restructurarea datoriilor Greciei, insa toti ochii sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, dupa ce seful FMI, Christine Lagarde, a declarat ca si creditorii publici ar putea fi implicati in efortul de reducere a datoriei tarii. Grecia trebuie sa incheie un acord pentru reducerea datoriei in urmatoarele zile, pentru a preveni un default dezordonat in luna martie, cand ajunge la scadenta o emisiune de obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro. Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a declarat marti ca creditorii publici europeni ai Greciei ar putea fi implicati mai mult in "efortul financiar" de a reduce datoria acestei tari, in cazul in care acordul in curs de negociere cu creditorii privati nu va fi suficient.

Forumul Economic Mondial: Premierul britanic sustine ca taxa pe tranzactii financiare este o nebunie

Taxa pe tranzactii financiare, sustinuta de Franta si Germania, este "pur si simplu o nebunie", a declarat premierul britanic David Cameron la Forumul Economic Mondial de la Davos. "Faptul ca se ia in considerare impunerea acestei taxe, intr-un moment in care ne straduim sa asiguram cresterea economiilor noastre, este pur si simplu o nebunie", a declarat David Cameron intr-un discurs in fata participantilor la cea de-a 42-a editie a Forumului de la Davos. El a adaugat ca Comisia Europeana a estimat la 500.000 numarul locurilor de munca ce vor fi desfiintate daca aceasta taxa se va aplica in Europa. In plus, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene se va reduce cu 200 miliarde de dolari, iar taxa ar forta circa 90% dintre operatorii de pe piata financiara sa paraseasca Uniunea Europeana, sustine oficialul britanic. David Cameron le-a cerut liderilor din zona euro sa adopte masuri indraznete pentru solutionarea crizei: "Prin adoptarea de masuri indraznete se poate iesi din criza, asa cum Marea Britanie a aratat ca este posibil sa fie recastigata increderea pietelor", a aratat acesta. David Cameron a mai afirmat ca zona euro trebuie sa ia rapid decizii pentru a solutiona criza si sa continue procesul de integrare economica si financiara.