Bonusul de un milion de euro acordat directorului Royal Bank of Scotland (RBS) a relansat dezbaterea politica in Marea Britanie asupra acestor recompense contestate, considerate de unii nejustificate, desi valoarea lor este redusa fata de anii anteriori, relateaza AFP. Presedintele celeilalte mari banci britanice salvate de stat, Lloyds Banking Group (LBG), a taiat insa scurt polemica renuntand la bonus in acest an.

Sub presiunea intensa a guvernului, directorul general al RBS, Stephen Hester, va primi sub jumatate fata de bonusul acordat anul trecut.

El va incasa, astfel, un bonus de 963.000 de lire sterline (1,1 milioane de euro) in actiuni, peste salariul sau de 1,2 milioane de lire.

Aceasta relativa moderatie reflecta performanta grupului, in conditiile in care cursul actiunilor a scazut la jumatate pe bursa londoneza, anul trecut. Consiliul de administratie al bancii considera insa ca Hester a reusit sa stabilizeze banca si nu este responsabil de erorile din trecut.

Guvernul primului ministru conservator David Cameron a insistat insa ca banca, nationalizata in proportie de 83% in urma unei operatiuni de salvare din perioada crizei financiare, sa ii acorde un bonus inferior sumei de un milion de lire.

Dar suma este considerata prea mare pentru opozitia laburista, care considera veniturile lui Hester "complet deconectata in raport cu milioanele de persoane care se lupta pentru viata de zi cu zi".

Aceste bonusuri - care servesc la fidelizarea celor mai talentati finantisti - sunt extrem de nepopulare in randul opiniei publice, in conditiile in care in Marea Britanie a fost aplicat un plan de austeritate draconic.

Criticile au venit si din cadrul guvernului: Jeremy Browne, un secretar de stat liberal-democrat de la Externe, a spus ca Hester ar trebui sa renunte la acest bonus, subliniind ca el castiga in trei zile cat un soldat care isi risca viata in Afghanistan un an intreg.

Si guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a denuntat faptul ca "recompensele sunt atribuite de o maniera disproportionata unei mici elite".

Presedintele celeilalte mari banci britanice salvate de stat, Lloyds Banking Group (LBG), a taiat insa scurt polemica renuntand la bonus in acest an.

Antonio Horta-Osorio, care a lipsit de la munca doua luni la sfarsitul lui 2011, deoarece era bolnav, a explicat decizia sa prin "circumstantele financiare dificile cu care se confrunta numeroase persoane".

Guvernul va fi insa neputincios in privinta remuneratiilor exceptionale atribuite de restul sectorului financiar, in special la Barclays. Seful sau, Bob Diamond, ar putea beneficia de un bonus pana la 10 milioane de lire sterline.