Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a scazut anul trecut cu 15% comparativ cu anul anterior, iar cel al bancnotelor cu 19,3%, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Cel mai des falsificate raman monedele de doi euro si bancnotele de 20 si 50 de euro.

Institutiile europene au retras din circulatie 157.000 de monede si 606.000 bancnote falsificate.

"Proprietarii de magazine, intreprinderile mici si cetatenii sunt in mod deosebit expusi riscului de a primi monede si bancnote false. Combaterea falsificarii banilor este, prin urmare, vitala pentru protejarea contribuabililor cinstiti. Sunt foarte multumit ca moneda euro este bine protejata prin activitatea OLAF. Vom continua sa depunem eforturi pentru a identifica monedele ilegale si a eradica aceste activitati ilicite din intreaga Europa", a declarat Algirdas Semeta, comisarul responsabil cu masurile antifrauda.

Reprezentantii CE arata ca un set amplu de masuri de prevenire si detectare in statele membre si la nivelul UE au dat rezultate bune in lupta impotriva falsificarii monedei euro. Acestea includ legislatie, analiza si cooperare tehnice, coordonarea in materie de aplicare a legii, precum si cooperarea judiciara. Monedele falsificate pot fi de asemenea respinse de distribuitoarele automate si de alte aparate care functioneaza cu monede si sunt reglate corespunzator.

Aceste masuri reflecta eforturile si progresele facute de statele membre si de institutiile UE pentru a identifica si a retrage din circulatie monedele euro falsificate. Pentru a sprijini aceste eforturi, Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat un regulament care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012 si stabileste normele aplicabile institutiilor financiare pentru a se asigura ca toate monedele euro pe care acestea le repun in circulatie sunt autentice.