O serie de tari din Zona Euro, printre care si Germania, doresc un control european asupra bugetului Greciei, a declarat sambata, pentru AFP, o sursa europeana. Grecia a exclus insa orice cedare a suveranitatii in materie de politica bugetara.

O sursa europeana din Frankfurt, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a confirmat existenta unei propuneri in acest sens, provenita de la anumite tari din Zona Euro, printre care si Germania.

"Exista discutii si propuneri in Zona Euro, printre care una a Germaniei", pentru a "intari controlul programelor si masurilor la fata locului", a spus aceasta sursa, confirmand o informatie publicata de Financial Times.

O "expertiza externa la fata locului ar putea fi condusa de institutiile europene si ar trebui, de asemenea, sa detina anumite puteri de decizie", a adaugat sursa citata.

"Deja reprezentantii troicai (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) sunt in Grecia pentru a ajuta la punerea lor in practica si la control", a reamintit sursa citata.

Potrivit Financial Times, un comisar desemnat de ministrii de Finante din Zona Euro ar putea sa uzeze de un drept de veto la deciziile bugetare luate de guvernul grec.

Acest proiect circula in conditiile in care, la Atena, continua discutiile legate de stergerea partiala a datoriei Greciei fata de creditorii privati, iar liderii europeni urmeaza sa se reuneasca luni la Bruxelles pentru a adopta un nou tratat bugetar european.

Mai multe tari europene dau semne de nervozitate in fata lentorii progreselor realizate in Grecia, care are nevoie de un credit de 130 de miliarde de euro inclus in cel de-al doilea plan de salvare promis in octombrie de statele europene.

Propunerea comisarului european pentru Afaceri economice, Olli Rehn, de extindere a acestei plase de siguranta nu a fost primita cu entuziasm de Germania sau Franta.

"Trebuie sa-i facem sa inteleaga (pe greci) ca nu pot primi bani decat daca tara lor este condusa de o maniera riguroasa, la nevoie de un comisar instituit de UE sau de tarile din Zona Euro", declarase Volker Kauder, seful grupului parlamentar Uniunile crestine (CDU/CSU, al cancelarului Angela Merkel), intr-o declaratie acordata joi pentru Der Spiegel.

Grecia a confirmat si ea existenta documentului, dar a exclus insa o cedare a suveranitatii catre UE in materie de politica bugetara.

"Exista intr-adevar un +non-paper+ (nota informala) care a fost prezentata Eurogrup" pentru punerea bugetului Greciei sub control european permanent dar Grecia nu discuta o astfel de eventualitate, este exclus ca noi sa o acceptam, aceste competente apartin suveranitatii nationale", au declarat, pentru AFP, surse guvernamentale grecesti.