Presedintele Traian Basescu, care s-a intalnit in cursul acestei saptamani cu presedintii Erste, Andreas Treichl, si Raiffeisen, Steven van Groningen, a declarat ca cei doi bancheri l-au asigura ca "bancile austriece nu isi vor diminua capitalul in Romania in 2012".

"Cred ca pentru public ar fi important urmatorul mesaj al celor doi presedinti: Bancile austriece nu-si vor diminua capitalul in Romania in 2012. Imi aduce si mie o liniste, dupa nefericitul comunicat al Bancii Nationale a Austriei, care a fost de natura sa ne creeze temeri", a spus seful statului.

"Presedintii celor doua banci m-au asigurat - si acesta a fost si motivul pentru care au cerut aceasta audienta - ca nu-si vor diminua prezenta in capital pe piata romaneasca, ceea ce e un semnal foarte bun", a adaugat el.

La jumatatea lunii decembrie, Banca Centrala a Austriei a publicat o nota care a repus in discutie modul in care va fi respectata intelegerea privind pastrarea expunerilor bancilor austriece pe Europa de Est. In esenta, comunicatul prevede ca finantarile pe care bancile austriece le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local. De la 140%, cat era acest raport in cazul unor banci (altele aveau 130% sau 120%), el va cobori la 110%, obligatoriu.