Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Secretar de stat in Ministerul Economiei: S-a ajuns la un consum record de gaze, dar situatia este sub control

Probleme cu alimentarea cu gaze in centrul Bucurestiului, din cauza gerului puternic din ultimele zile. Potrivit informatiilor HotNews.ro, aceste probleme sunt inregistrate in zona Bancii Nationale. Tot acum s-a inregistrat insa si un consum istoric de gaze, fiind identificata o crestere cu aproximativ 20%. Declaratia a fost facuta de secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie, care sustine ca presiunea gazelor in retea a scazut, dar este normal pentru aceasta perioada cand consumul a crescut foarte mult. "Pentru urmatoarele zile avem asigurate cantitatile de gaze necesare", a declarat oficialul, precizand ca nu este cazul sa fie declarata situatie de urgenta. Secretarul de stat in Ministerul Economiei a precizat ca au crescut importurile in conditiile in care capacitatea de extractie din depozite este limitata. Amintim ca GDF Suez a anuntat ca presiunea gazelor a scazut semnificativ, mai ales in Bucuresti, si ca importurile de gaze naturale au fost triplate. O suplimentare a importurilor, precum si o scadere a presiunii gazelor a fost anuntata marti seara si de E.ON.

Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe piata din SUA

Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari, pe zece ani, pe piata din Statele Unite ale Americii, cu un cupon de 7%. Anuntul a fost facut de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi. Acesta a declarat ca Romania profita de conditiile bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%. Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, dupa ce Banca Centrala Europeana a imprumutat bancilor din zona euro aproape 500 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani. Oficialul Ministerului Finantelor a declarat la mijlocul acestei luni ca Romania se va finanta de pe piata americana, avand in vedere ca bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital. Potrivit strategiei Ministerului, anul acesta vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Turcia nu mai sustine pe deplin Nabucco

Turcia nu mai sprijina in totalitate proiectul Nabucco, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului turc al Energiei. In prezent, prioritatea sa este Conducta Trans Anatoliana, un proiect considerat rival al Nabucco. Acesta "va fi mult mai ieftin si mai usor de realizat decat Nabucco", a spus purtatorul de cuvant. Proiectul Conducta Trans Anatoliana a luat nastere dupa incheierea unui parteneriat intre Azerbaidjan si Turcia, care presupune construirea unei conducte alternative la Nabucco, pe sectorul turcesc. Acesta va transporta numai gazul care este disponibil in Azerbaidjan, in timp ce Nabucco trebuie sa gaseasca si alte surse de gaz pentru a fi viabil, a spus reprezentantul Ministerului Energiei din Turcia. Amintim ca Nabucco este sustinut puternic de Uniunea Europeana si ca Turcia se afla in prezent in relatii tensionate cu Franta. Pe de alta parte, la scurt timp dupa incheierea parteneriatului dintre Azerbaidjan si Turcia, reprezentantii a alte doua proiecte implicate in lupta pentru gazele azere au anuntat ca sunt interesate de cooperarea cu proiectul Conducta Trans Anatoliana. In aceste conditii, este pus sub semnul intrebarii viitorul proiectului Nabucco, se arata intr-o analiza HotNews.ro. In prezent, trei consortii internationale - printre care si Nabucco - se lupta pentru a construi infrastructura de transport al gazelor de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa. Toate cele trei proiecte asteapta decizia consortiului Shah Deniz in privinta rutei pentru exportul de gaze din Azerbaidjan catre Europa. Decizia ar putea fi luata pana la sfarsitul primului trimestru.

Renault Romania recheama pentru verificari 726 de utilitare Kangoo

Renault Romania recheama pentru verificari 726 de utilitare Kangoo. La acestea este posibil ca surubul de prindere a centurii de siguranta din fata sa fie slabit. Clientii nu ar trebui sa stea mai mult de jumatate de ora in service pentru remedierea problemei, reiese din notificari ale Renault Romania transmise autoritatii pentru protectia consumatorilor din Romania. In septembrie anul trecut, Renault a rechemat in tara 740 de masini din cinci modele pentru posibile defectiuni la motor, iar in iulie s-a facut un recall de 450 unitati Symbol din cauza unor posibile probleme la coloana de directie. Printre marcile care au mai facut rechemari in service, anul trecut, pentru unele masini vandute in Romania, se numara Dacia, Volkswagen, Skoda, Mazda, Mercedes sau Fiat.