​​Autoritatea de Concurenta din Elvetia a anuntat deschiderea oficiala a unei investigatii in cazul a peste 10 banci (printre care UBS, Societe Generale, RBS, Credit Suisse s.a.) banuite ca ar fi manipulat ratele de referinta LIBOR ("London Interbank Offered Rate") si TIBOR ("Tokyo Interbank Offered Rate") pentru anumite monede. Investigatia a pornit de la un bancher care s-a auto-denuntat, punand la dispozitia investigatorilor e-mailuri "extrem de sensibile" pentru bancile vizate de ancheta. Aceasta este cea mai complexa anchetă din istoria Comisiei elvetiene de concurenta si se estimeaza ca ancheta ar putea dura doi ani, investigatia avand ramificatii în Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada şi Uniunea Europeană. LIBOR si TIBOR sunt utilizate in calculul dobanzilor la imprumuturile in dolari, lire sterline, franci elvetieni si respectiv yeni japonezi.

  • LIBOR reprezintă rata dobânzii practicată pe piața londoneză de către băncile de prim rang care oferă fonduri, respectiv, rata dobânzii pe care o percepe pentru acordarea de împrumuturi bănești. Este cea mai activa rata din lume care caracterizeaza piata dobanzilor bancare. Ea se determina in functie de dobanzile pe care bancile care fac parte din piata financiara londoneza le ofera pentru depozitele la termen ale clientilor lor. Indicatorul si se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de principalele bănci pentru diverse valute (lire sterline, euro, dolari SUA, franci elvețieni, yeni japonezi). Datorita faptului ca Londra este un centru financiar international, LIBOR se calculeaza atat pentru lira sterlina, cat si pentru dolarul american, dolarul canadian, yenul japonez, francul elvetian si alte valute majore pe piata financiara. Libor este calculat și publicat de către Thomson Reuters după ora 11:00 ora Londrei GTM (în general în jurul orei 11:45) în fiecare zi.

"COMCO (Comisia de concurenta elvetiana- n.red) a luat la cunostinta de posibilele acorduri de tip cartel între bănci care ar fi cooperat pentru a influenţa ratele de referinţă LIBOR şi TIBOR precum si comerţul cu instrumente derivate. Comisia a iniţiat prin urmare o anchetă împotriva celor două mari bănci elveţiene UBS şi Credit Suisse, in cazul a peste zece instituţii financiare străine, precum şi faţă de alţi operatori.

Secretariatul comisiei de concurenta (Secretariatul) a primit un auto-denunţ in care se afirma ca mai multe bănci ar fi influenţat ratele de referinţă LIBOR ("London Interbank Offered Rate") si TIBOR ("Tokyo Interbank Offered Rate") pentru anumite monede. Aceste rate de referinţă sunt stabilite de către asociaţiile bancare si ar trebui să reflecte ratele dobânzilor pe pieţele interbancare. Aceste rate sunt calculate zilnic pentru diferite valori, pe baza datelor oferite de un grup bine determinat de bănci. Prin comportamentul lor, traderii ar fi putut obtine o denaturare in folosul lor a nivelului ratei de referinţă. Mai mult decât atât, traderii ar fi actionat coordonat cu privire la diferenţele dintre preţul de achiziţie, respectiv, de vanzare ale produselor derivate, ceea ce le-a permis să-şi vândă produsele financiare către clienţi în condiţii dezavantajoase pentru acestia.

Cele două mari bănci elveţiene UBS şi Credit Suisse ca si instituţiile financiare străine (Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup Inc, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, HSBC Holdings plc, JP Morgan Chase & Co, Mizuho Financial Group Inc, Rabobank Group NV, RBS Group PLC, Societe Generale SA, Sumitomo Mitsui Banking Corporation) şi alţi intermediari sunt vizate de ancheta, care va analiza si efectele unui asemenea comportament pe piata Elvetiei", se arata in comunicatul Comisiei de Concurenta din Elvetia.

Desi a fost deschisa abia vineri, comisarii de concurenta elvetieni aveau informatii inca de la inceputul anului 2011 ca bancile manipuleaza LIBOR si TIBOR in urma unui e-mail de la cel care s-a autodenuntat. Autodenuntul trimis Comisiei de Concurenta cuprinde e-mailuri extrem de sensibile pentru bancherii vizati de ancheta, emailuri datand inca din 2006.

Stabilite de către asociaţiile bancare, Libor şi Tibor corespund cu ratele dobânzilor medii pe care băncile le percep atunci când împrumută bani una de la alta pe pietele financiare din Londra si Tokyo.

"Având în vedere numărul de instituţii menţionate, avem impresia ca a existat un acord pe scară largă. E greu de crezut că acesti traderi au actionat individual, fara ca unul sau mai multe esaloane superioare din banci sa nu fi stiut", a declarat Christian Bovet, decan al Facultăţii de Drept al Universitatii din Geneva.

Autoritatea de supraveghere bancara din Europa va deschide propria investigatie.

Bancile vizate au primit o serie de chestionare din partea Comisiei de Concurenta, oficialii lor declarand ca vor coopera cu autoritatea de concurenta.