Bancile elvetiene sunt aspru criticate de presa din confederatie pentru decizia de a coopera, in ciuda secretului bancar, cu autoritatile americane in dosarele de evaziune fiscala, relateaza AFP.

"Bancile elvetiene capituleaza", scria Le Matin Dimanche, descriind o situatie de panica, ce a debutat cu urmaririle penale angajate de Statele Unite fata de cea mai veche banca a tarii, Wegelin, specializata in gestionarea averilor.

"Bancile noastre se apleaca in fata Statelor Unite. Nebunia e generala. De la lovitura data Bancii Wegelin, bancile elvetiene sunt si mai sensibile la presiunea americana. Credit Suisse este acum cea mai vizata, fiind banuita ca a organizat un vast sistem de evaziune fiscala", potrivit sursei citate.

Mai senzationalist, cotidianul Sonnstags Blick, titra, in deschidere: "Pacate fiscale: bancile elvetiene au tradat 29.700 de americani".

Wegelin, fondata in 1741, a fost inculpata in cadrul anchetelor lansate la inceputul lui ianuarie impotriva a 300 dintre angajatii bancii care si-ar fi oferit, in perioada 2002 - 2011, serviciile contribuabililor americani care doreau sa-si ascunda averile fata de fisc printr-un sistem de societati-paravan si conturi anonime. Justitia americana a confiscat 16 milioane de dolari pe care aceasta banca ii detinea intr-un cont bancar din Statele Unite.

In opinia ambasadorului american in Elvetia, Donald Beyer, "conducerea bancii (Wegelin) trebuia sa cunoasca bine riscurile pe care actiunile sale le implica. Este evident ca autoritatile americane urmau sa reactioneze".

"Cearta fiscala: autoritatile federale au in vedere o strategie de transparenta", scrie, la randul sau, The Sonntags Zeitung, referindu-se la un plan de cooperare guvernamental cu alte tari in privinta evaziunii fiscale.

Cotidianul il citeaza pe parlamentarul de centru-dreapta Christophe Darbellay care spune ca "politicienii trebuie sa prezinte reguli clare pentru sectorul financiar".

In 2008, banca elvetiana UBS a fost in centrul unui scandal de evaziune fiscala in Statele Unite, care i-a afectat serios reputatia. Ea a renuntat la riscul unei urmariri civile in justitia americana dupa ce a platit, in 2009, 780 de milioane de dolari.