"Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor. Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%", se arata intr-un raport publicat luni de Erste Group. „In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor’s va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia mentinerii directiei actuale a politicii fiscale. Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania”, se arata in raportul Erste Group.

Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.

„Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii”, a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al Raportului.

Analistii Erste Group anticipeaza ca deficitul bugetar pentru statele din ECE, respectiv Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, va scadea de la 4,1% din PIB anul trecut la 3,6% din PIB in 2012, in timp ce media pentru zona euro este estimata la 3,4% din PIB.