Economia Chinei ar urma sa inregistreze o crestere de 8,2% in acest an, insa o recesiune in Zona Euro ar putea reduce acest avans la 4,2%, potrivit unui raport realizat de FMI si citat de BBC.

Fondul Monetar International spune ca Beijing-ul trebuie sa fie pregatit sa injecteze miliarde de dolari in economie pentru a evita o eventuala incetinire a cresterii.

Economia Chinei a crescut cu 9,2% in 2011, insa cresterea a fost limitata de Beijing pentru a nu ajunge la supraincalzire.

Raportul FMI vine intr-o perioada in care Grecia intra intr-o noua zi de negocieri asupra ajutorului extern de 130 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Guvernul de la Atena are nevoie de acesti bani pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor la jumatatea lunii martie.

In acest raport, FMI-ul mentioneaza: "Rata de crestere a Chinei poate scadea brusc daca activitatea din Zona Euro intra intr-o recesiune abrupta. Cu toate acestea, datorita disciplinei fiscale pe care a practicat-o, China are un spatiu mare de raspuns la acest soc extern."

"Guvernul ar trebui sa amortizeze impactul unei incetiniri bruste prin masuri care sa includa reduceri de taxe care sa reprezinte aproximativ 3% din Produsul Intern Brut", recomanda FMI.

Este notat de asemenea ca inflatia a atins niveluri mai confortabile la sfarsitul anului 2011 si poate continua acest proces constant de scadere in primele luni ale anului 2012.

Luna trecuta, FMI avertizase ca intreaga economie globala poate intra intr-o noua recesiune daca se adanceste criza datoriilor suverane din Europa. Seful FMI, Christine Lagarde, afirmase in ianuarie ca lumea se va confrunta cu "o spirala economica care aduce aminte de anii '30" daca nu va fi rezolvata criza din zona euro.

Liderul chinez Wen Jiabao a reiterat saptamana trecuta ca guvernul sau va continua politicile de "reglaj fin" de sustinere a cresterii economice, in ciuda crizei datoriilor din Europa.