Exista o idee comun impartasita ca Germania este cel mai mare castigator al crizei din zona euro, pe masura ce investitorii isi retrag banii din regiunile mai putin stabile, ducand ratele titlurilor germane la niveluri scazute. Insa, se pare ca ideea este doar un mit, iar criza poate fi costisitoare pentru Berlin, precizeaza cotidianul german Der Spiegel.

Primul ministru Italian, Mario Monti, a fost o persoana care s-a condus mereu dupa ideea ca faimoasa cultura a stabilitatii din Germania provine de la politicile sale economice. Cu toate acestea, Monti nu a mentionat nimic laudativ despre Berlin in ultimele cateva saptamani.

Acest fapt se intampla si pentru ca premierul italian considera ca ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, este un beneficiar "in secret" al crizei euro. Germania, spune Mario Monti, beneficiaza mult mai mult decat altii de existenta monedei euro.

Chiar si expertii germani sunt convinsi ca Germania este un beneficiar al crizei monedei unice europene, in timp ce altii sunt perdanti net. Pentru ca tara pare a fi stabila si fara probleme pe un continent lovit de criza, investitorii sunt in prezent dispusi sa directioneze miliarde inspre Germania. Acest lucru a dus ratele dobanzii la obligatiunile nemtesti la un nivel minim istoric.

"Germania traieste in acest moment prin costurile celorlalte state din Zona Euro", spune Theodor Weimer, seful HypoVereinsbank, institutie financiara care se ocupa cu creditele ipotecare. Conform calculelor facute de catre Institutul de cercetare economica din Koln, ratele reduse de dobanda la care Ministerul de Finante din Germania se imprumuta conduc la economii de aproximativ 45 miliarde de euro pe termen mediu.

Prin urmare, guvernul german este sub o presiune crescuta pentru a contribui cu si mai multi bani in eforturl de a salva moneda euro. Germania, spun criticii, nu poate beneficia de criza si sa fie si "zgarcita" in acelasi timp.

Argumentele logice prezentate sunt la momentul actual impartatise in intreaga Europa. Insa, aceasta este doar o problema. Ea reprezinta un mit.

La o examinare mai atenta a modului in care criza euro afecteaza finantele publice din Germania, se arata ca exista si costuri care cantaresc mai mult decat beneficiile.

"Altii ar putea fi mai rezistenti, insa Germania este clar un perdant in criza datoriilor din Europa", a spus Clemens Fuest, economist absolvent al Universitatii Oxford care va conduce in viitor Centrul European de Cercetare Economica (ZEW).

Exista doua argumente principale. In primul rand, nici o alta tara nu si-a luat obligatii substantiale asa cum si-a luat Germania pentru a stabiliza moneda comuna. In al doilea rand, beneficiile financiare generate de criza sunt mai mici decat se considera.

Ministerul de finante german considera ca economiile de 45 de miliarde de euro mentionate mai sus pot fi puse la indoiala. Proiectiile, spun oficialii de la Berlin, sunt bazate pe o analiza a situatiei actuale. Insa, estimarile efectelor pe termen lung a ratelor dobanzii nu pot conduce la o astfel de situatie. In cele din urma, beneficiile financarie incepand cu 2009 se ridica doar la cateva miliarde de euro.

Acest profit este compensat insa de pierderile anticipate si potentialele riscuri. Tarile din uniunea monetara au imprumutat deja Greciei mai mult de 50 de miliarde de euro, dintre care cea mai mare pondere - 15 miliarde de euro - este reprezentata de imprumuturi acordate de Germania.

Banca Centrala Europeana este de asemenea sub o presiune considerabila pentru a actiona in directia reducerii datoriilor Atenei. Daca acest lucru se intampla, Germania, ca una dintre principalii detinator si reprezentant al BCE, va trebui sa accepte pierderi semnificative care pot ajunge la ordinul miliardelor de euro.

Grecia reprezinta cel mai mare risc pentru bugetul federal al Germaniei, dar nu si singurul. Exista si contributia la Fondul European de Stabilitate Financiara, unde nemtii trebuie sa contribuie cu 211 miliarde din totalul de 700 miliarde. Fondul permanent de salvare, Mecanismul European de Stabilitate, este asteptat sa inceapa sa functioneaza din luna iulie, iar aici Germania contribuie cu 22 de miliarde de euro dintr-un total al contributiilor de 80 de miliarde.

Fiind date toate aceste presiuni, Ministerul de Finante german este departe de a fi unul dintre castigatorii acestei crize.